Ντομάτες

Η ντομάτα είναι μια ράγα (berry), δηλαδή ο βοτανικός καρπός της ντοματιάς (Solanum lycopersicum), ενός φυτού της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae), το οποίο είναι αυτόχθον στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Οι Αζτέκοι την καλλιεργούσαν ήδη από το 500 π.Χ..

Ο Ισπανός κατακτητής Hernán Cortés έφερε το 1521 στην Ευρώπη μια μικρή κίτρινη ντομάτα. Αρχικά, η καλλιέργειά της γινόταν κυρίως ως διακοσμητικό φυτό, καθώς πολλές ποικιλίες της οικογένειας των Στρυχνοειδών παράγουν δηλητηριώδεις καρπούς, γεγονός που αποθάρρυνε τη χρήση της ντομάτας στη διατροφή.

Ωστόσο, η ντομάτα μεταλλάσσεται και εξελίσσεται εύκολα, δημιουργώντας νέες ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σταδιακά, ορισμένες ποικιλίες κατάλληλες για κατανάλωση άρχισαν να καλλιεργούνται ως τρόφιμο. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά της ντομάτας στη μαγειρική εμφανίζεται σε ένα Ιταλικό βιβλίο μαγειρικής του 1692 που εκδόθηκε στη Νάπολη.

Σήμερα, οι ντομάτες διατίθενται σε ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και γεύσεων. Αν και οι κόκκινες ντομάτες κυριάρχησαν στην αγορά, τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές αναζητούν νέες ποικιλίες σε διάφορα χρώματα, όπως κίτρινες, μαύρες, πορτοκαλί και ροζ.

Η ProPlant, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, σας προσφέρει σπορόφυτα πολλών διαφορετικών ποικιλιών πέρα από τις κλασικές κόκκινες στρογγυλές ντομάτες. Στη συλλογή μας θα βρείτε κερασοτομάτες (cherry), τομάτες τύπου βελανίδι, βιομηχανικού τύπου (πομοντόρια, saladette), ροζ ντομάτες και τομάτες τύπου Marmande.

Επιλέξατε τύπο ντομάτας:

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι αναρριχώμενες τομάτες (indeterminate) αναπτύσσουν ψηλά φυτά με συνεχή βλάστηση, που απαιτούν στήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας.

✔️ Είναι πιο παραγωγικές από τις αυτοκλαδευόμενες ποικιλίες
✔️ Προσφέρουν μακρύτερη περίοδο συγκομιδής, με συνεχή παραγωγή νέων καρπών

Αποτελούν ιδανική επιλογή για θερμοκήπια, καθώς:
– Εκμεταλλεύονται το διαθέσιμο ύψος
– Στηρίζονται εύκολα σε σχοινιά ή καλάμια
– Επιτρέπουν καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυλλώματος

Πολλά υβρίδια και ποικιλίες είναι επίσης κατάλληλα για υπαίθρια καλλιέργεια, υπό την προϋπόθεση ότι παρέχεται επαρκής στήριξη (π.χ. πασσάλους, πλέγμα ή σπάγκο).


Τομάτα Amati F1

Μεγαλόκαρπη νόστιμη ντομάτα με ισχυρό ριζικό σύστημα για ανοιξιάτικη καλλιέργεια στο θερμοκήπιο και υπαίθρια το καλοκαίρι.
Περισσότερα…

Τομάτα Belladona F1

Αναρριχώμενη τομάτα με εύγευστους καρπούς 200+ g για ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή καλλιέργεια στο θερμοκήπιο ή την ύπαιθρο.
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι αυτοκλαδευόμενες τομάτες (determinate) είναι φυτά χαμηλής ανάπτυξης, τα οποία σταματούν να ψηλώνουν όταν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Καλλιεργούνται κυρίως στην ύπαιθρο, καθώς σε θερμοκήπια δεν αξιοποιούν το διαθέσιμο ύψος και είναι λιγότερο παραγωγικές σε σύγκριση με τις αναρριχώμενες ποικιλίες.

✅ Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι απαιτούν λιγότερη εργασία, αφού δεν χρειάζονται κορυφολόγημα, συχνή στήριξη ή δέσιμο.

Συνήθως επιλέγονται ποικιλίες με πλούσιο φύλλωμα, ώστε οι καρποί να προστατεύονται από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο. Αντίθετα, οι πολύ πρώιμες ποικιλίες έχουν λιγότερο φύλλωμα και είναι πιο ευαίσθητες στους καύσωνες. Για αυτό τον λόγο, φυτεύονται:

  • Είτε νωρίς, τον Μάρτιο – Απρίλιο, ώστε τα φυτά να έχουν αναπτυχθεί πλήρως πριν την κορύφωση των ζεστών ημερών
  • Είτε τον Ιούλιο, ώστε η καρποφορία να ξεκινήσει μετά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών (ιδίως στη νότια Ελλάδα)

Οι όψιμες ποικιλίες μπορούν να φυτεύονται από τον Μάρτιο έως τις αρχές Ιουνίου. Από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, προτιμώνται πρώιμες ποικιλίες, ώστε η συγκομιδή να έχει ολοκληρωθεί πριν την έλευση του κρύου.


Τομάτα Sannio F1

Χαμηλή ντομάτα για την ύπαιθρο. Έχει γονίδιο για μακρά ζωή στο ράφι. Καρποί σφαιρικοί 250-300g. Καλές ανθεκτικότητες σε ασθένειες.
Περισσότερα…

Τομάτα Red Machine F1

Υπαίθρια μεσοπρώιμη τομάτα με ανθεκτικότητα στον TYLCV. Πολύ παραγωγική, νόστιμη, μεγάλη διάρκεια παραγωγής. Ιδανική για λαϊκή & super markets.
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι κερασοτομάτες (cherry) είναι μικρόκαρπες ποικιλίες τομάτας, με βάρος που κυμαίνεται από 3–4 γραμμάρια έως το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ.
Οι τομάτες τύπου βελανίδι έχουν αντίστοιχο μέγεθος, αλλά ξεχωρίζουν για το πιο επιμήκες, βελανιδόμορφο σχήμα τους.

Γενετικά, κατατάσσονται στο υποείδος Solanum lycopersicum var. cerasiforme και θεωρούνται πως βρίσκονται ανάμεσα στις καλλιεργούμενες και στις άγριες τομάτες, γεγονός που εξηγεί τη ζωντανή γεύση και τη φυσική ανθεκτικότητά τους.

🔹 Τα περισσότερα φυτά κερασοτομάτας είναι αναρριχώμενα, απαιτώντας στήριξη (π.χ. δέσιμο ή πλέγμα).

🔹 Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και αυτοκλαδευόμενες ποικιλίες (χαμηλής ανάπτυξης), όπως οι Strombolino και Frassino, που δεν χρειάζονται στήριξη, διευκολύνοντας την καλλιέργεια, ειδικά σε οικιακούς κήπους ή γλάστρες.

Οι κερασοτομάτες είναι:

  • Ιδιαίτερα παραγωγικές
  • Συχνά πιο ανθεκτικές σε ασθένειες από τις μεγάλες ποικιλίες
  • Και, φυσικά, πολύ αγαπητές στους καταναλωτές για τη γλυκιά και αρωματική γεύση τους

Γι’ αυτό, είναι ιδανικές τόσο για επαγγελματίες παραγωγούς, όσο και για ερασιτέχνες κηπουρούς.


Τοματίνι Briscolino F1

Τοματίνι χαμηλό τ. “Βελανίδι”. Καρποί σκούροι κόκκινοι οβάλ 15-18g. Καλό Brix: 7 – 7,5. Κατάλληλοι και για κονσερβοποίηση ολόκληροι.
Περισσότερα…

Τοματίνι Strombolino F1

Ντοματίνι cherry χαμηλό αυτοκλαδευόμενο κατάλληλο και για την φρέσκια αγορά και για κονσερβοποίηση. Εξαιρετική περιεκτικότητα σε λυκοπένιο.
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι βιομηχανικές τομάτες (γνωστές και ως πομοντόρια) είναι φημισμένες για την υψηλή παραγωγικότητά τους, καθώς και για τη συμπυκνωμένη γεύση και τη φυσική γλυκύτητά τους.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνταν κυρίως για παρασκευή σάλτσας. Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές διαπίστωσαν ότι ορισμένες ποικιλίες ήταν εξαιρετικές και για φρέσκια σαλάτα – παρά το γεγονός ότι είχαν συνήθως πιο σκληρή φλούδα, που τις καθιστούσε λιγότερο ευχάριστες στο φρέσκο φαγητό.

Αυτό το ενδιαφέρον του κοινού οδήγησε τους γενετιστές να επιλέξουν και να αναπτύξουν νέες ποικιλίες βιομηχανικού τύπου, ειδικά προσανατολισμένες στη φρέσκια κατανάλωση. Έτσι δημιουργήθηκε ο νέος τύπος τομάτας, γνωστός ως “saladette” (σαλαντέτ).

Οι τομάτες τύπου saladette:

  • Διατηρούν το οβάλ σχήμα των παραδοσιακών πομοντοριών
  • Διακρίνονται για τη συμπαγή σάρκα, χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρά, έντονο άρωμα και γλυκιά γεύση
  • Έχουν όμως λεπτότερη και πιο ευχάριστη φλούδα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές και για σαλάτες ή καθημερινή κατανάλωση

Τομάτα Dreamstar F1

Αναρριχώμενη επιτραπέζια ντομάτα στο σχήμα της βιομηχανικής (τύπου saladette). Για θερμοκηπιακή και υπαίθρια καλλιέργεια.
Περισσότερα…

Τομάτα Surya F1

Χαμηλή υπαίθρια επιτραπέζια ντομάτα στο σχήμα της βιομηχανικής (τύπου saladette). Λαμπερός κόκκινος καρπός με πολύ καλή διατηρησιμότητα.
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Για δεκαετίες, η γενετική βελτίωση της τομάτας είχε ως κύριους στόχους την άψογη εμφάνιση, την υψηλή παραγωγικότητα και την αντοχή στις ασθένειες.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό κίνημα επιστροφής στις παραδοσιακές ποικιλίες (heirloom), το οποίο αντανακλά την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για γεύση, άρωμα και διαφοροποίηση.
Αν και η ιδέα είναι ελκυστική, η εφαρμογή της δεν είναι πάντα εύκολη: οι παραδοσιακές ποικιλίες παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγή και χαμηλή μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα.

Για αυτόν τον λόγο, οι γενετιστές προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα, δημιουργώντας νέα υβρίδια που συνδυάζουν την απόδοση και την αντοχή των σύγχρονων ποικιλιών με τη γεύση, την εμφάνιση και την ιδιαιτερότητα των παραδοσιακών.

📌 Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, με ποικιλίες που ξεχωρίζουν, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών με το χρώμα, τη γεύση και τη συνολική εμπειρία κατανάλωσης.

Πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να καλλιεργούν αυτά τα νέα “παραδοσιακά υβρίδια” παράλληλα με τα εμπορικά στάνταρ, ενισχύοντας την ποικιλία σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές. Η πολυμορφία σε μέγεθος, χρώμα και γεύση αυξάνει το ενδιαφέρον και τελικά συμβάλλει θετικά στις πωλήσεις.


Τομάτα Ricciolo F1

Τομάτα τύπου “Καρδιά Βοδιού” αναρριχώμενη. Καρποί σκούροι ροζ έως κόκκινοι 200-300 g. Για χειμερινή ή ανοιξιάτικη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.
Περισσότερα…
Κύλιση στην κορυφή