Πιπεριές

Οι πιπεριές ανήκουν στο γένος Capsicum των Σολανωδών και είναι συγγενείς τόσο με την τομάτα όσο και με την πατάτα. Γι’ αυτό και δεν μπαίνουν στην αμειψισπορά μετά από τομάτα, πατάτα ή μελιτζάνα. Συνιστάται η 4ετής αμειψισπορά.

Είναι φυτό γηγενές της Κεντρικής Αμερικής, όπου καλλιεργείται επί πάνω από 6.000 χρόνια. Η πιπεριά ήρθε στην Ευρώπη με τον Κολόμβο και από εκεί διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο με εκπληκτική ταχύτητα.

Οι πιπεριές έρχονται σε πολύ μεγάλη ποικιλία μεγεθών και σχημάτων, από μακριές έως στρογγυλές (φλάσκες) και με ποικιλία χρωμάτων: κίτρινες, ανοιχτοπράσινες, σκούρες πράσινες, πορτοκαλί, κόκκινες, σκούρες κόκκινες, μοβ.

Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη μία πολύ καυτερή ουσία. Αναλόγως το πόση καψαϊκίνη περιέχουν, χαρακτηρίζονται από γλυκές έως πολύ καυτερές. Το πόσο καυτερή είναι μία πιπεριά, το μετράμε σε μονάδες Scoville.

Οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι πρέπει να καλλιεργούν τις καυτερές πιπεριές μακριά από τις γλυκές, διότι αν πάει γύρη από καυτερή σε άνθος γλυκιάς, ο καρπός θα γίνει καυτερός.


Οι μακριές γλυκές πιπεριές ή “κέρατα” διεθνώς είναι γνωστές ως “banana peppers” καθώς το σχήμα τους θυμίζει μπανάνες. Στην κατηγορία Scoville, είναι χαμηλά, από 0-500 βαθμούς.

Καταναλώνονται κυρίως πράσινες, αλλά και κόκκινες, τηγανητές ή μέσα σε φαγητά. Επίσης, αρέσουν πολύ γεμιστές με τυριά στον φούρνο. Κάποιες γίνονται και πίκλες. Το περίφημο “σπετζοφάι” γίνεται πάντα με πιπεριές κέρατα.

Εδώ έχουμε καταχωρημένες και τις τύπου “Φλωρίνης” που είναι γλυκές και λίγο πιο φαρδιές πιπεριές που έχουν πιο παχιά σάρκα και καταναλώνονται κόκκινες. Οι πιπεριές Φλωρίνης συνήθως ψήνονται στην σχάρα και καταναλώνονται ξεφλουδισμένες ή κονσερβοποιούνται. Επίσης, χρησιμοποιούνται σε πολλές άλλες παρασκευές.


Πιπεριά Bounty F1

Πολύ παραγωγική μακριά γλυκιά ανοιχτοπράσινη πιπεριά για υπαίθρια και θερμοκηπιακή ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Ανθεκτικότητα: TmV
Περισσότερα…

Πιπεριά Orea F1

Μακριά γλυκιά πιπεριά για θερμοκήπιο και ύπαιθρο. Μεγάλη μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα. Ανθεκτικότητα: TmV
Περισσότερα…

Οι φλάσκες πιπεριές είναι ίσως οι πιπεριές με τις περισσότερες χρήσεις, γεμιστές, ψιλοκομμένες μέσα σε σάλτσες ή σε σαλάτες, στην σχάρα, σε σάντουιτς ή σκέτες σε λωρίδες σαν ένα υγιεινό σνακ χωρίς θερμίδες.

Οι φλάσκες συνήθως συλλέγονται πράσινες μόλις λίγο γυαλίσουν. Τότε είναι κάπως πικάντικες από όταν ωριμάσουν. Είναι πάντα γλυκές και όχι καυτερές, εκτός και αν έχουν συγκαλλιεργηθεί με καυτερές: η γύρη από τις τελευταίες θα επηρεάσει την γεύση στις φλάσκες.

Εδώ, έχουμε καταχωρήσει τις φλάσκες που συνήθως καλλιεργούνται για συλλογή πράσινες. Αν τις αφήσουμε πιο πολύ, θα κοκκινίσουν, συνήθως. Αυτές που καλλιεργούνται κυρίως για να συλλεχθούν ώριμες, τις έχουμε στην κατηγορία χρωματιστές.

Οι φλάσκες επίσης ξεχωρίζουν στις “τετράγωνες” που το φάρδος και το ύψος είναι περίπου τα ίδια και στις τύπου “Lamuyo” (Λαμουγιό) που είναι πιο μακριές από το φάρδος τους.


Πιπεριά Ariosto F1

Ενδιάμεση πράσινη προς κόκκινη πιπεριά για υπαίθρια καλλιέργεια. Φρούτα μεγάλα με χοντρά τοιχώματα. Ανθεκτικότητες: Pc, Xcv
Περισσότερα…

Πιπεριά Figaro F1

Σχεδόν τετράγωνη τετράλοβη πράσινη πιπεριά για υπαίθρια καλλιέργεια, αλλά και θερμοκήπιο. Ανθεκτικότητες: TMV(0), PVY(0)
Περισσότερα…

Πιπεριά Red Imperator F1

Μακριά πράσινη προς βαθυκόκκινη πιπεριά για ύπαιθρο και θερμοκήπιο. Φρούτα μεγάλα με χοντρά τοιχώματα. Ανθεκτικότητες: TMV & PVY
Περισσότερα…

Πιπεριά Vidi F1

Πολύ πρώιμη παραγωγική τετράλοβη φλάσκα τύπου Lamuyo για ύπαιθρο και θερμοκήπιο. Ανθεκτικότητες: TmV(0), PVY(0,1), TEV(0)
Περισσότερα…

Οι πιπεριές τύπου “Ντολμά” είναι φλάσκες πιπεριές με ανοιχτοπράσινο χρώμα και πιο λεπτά τοιχώματα από τις άλλες φλάσκες.

Προτιμώνται κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα. Πολλοί τις βρίσκουν πιο κατάλληλες για γέμισμα και, γι’ αυτό, κάποιοι τις λένε “γεμιστές”. Γι’ αυτόν τον λόγο τις λέμε τύπου Ντολμά (Dolma) που στα Τουρκικά σημαίνει “γεμιστό”.

Στην Β. Ελλάδα, τις χρησιμοποιούν και στις νωπές σαλάτες.

Η γεύση τους είναι λίγο διαφορετική από τις συνήθεις πράσινες φλάσκες και μάλλον έρχεται πιο κοντά στην γεύση του κέρατου, αλλά στο βάθος υπάρχει μια αίσθηση πικράδας.


Σε αυτήν την κατηγορία, βάζουμε φλάσκες πιπεριές που καλλιεργούνται κυρίως για να συλλεχθούν ώριμες, κόκκινες, κίτρινες ή πορτοκαλί.

Οι χρωματιστές ξεκινούν πράσινες και ωριμάζοντας παίρνουν τα όμορφα χρώματά τους. Μπορούν να συλλεχθούν και πράσινες, αλλά αυτό τις αδικεί.

Όλα τα χρώματα είναι πολύ γλυκές πιπεριές και εδώ απουσιάζει η ελάχιστα πικάντικη επίγευση που έχουν οι πράσινες φλάσκες.

Χρησιμοποιούνται για να δίνουν χρώμα στα φαγητά και τις σαλάτες.

Καθώς οι χρωματιστές μένουν πιο πολύ χρόνο πάνω στο φυτό, έχουν περισσότερη βιταμίνη C και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία από ό,τι οι πράσινες.


Πιπεριά Rubistar F1

Σκούρα πράσινη προς κόκκινη πιπεριά μήκους 3/4 για υπαίθρια καλλιέργεια. Φρούτα μεγάλα με χοντρά τοιχώματα. Ανθεκτικότητες: Xcv, TSWV
Περισσότερα…

Οι καυτερές πιπεριές δίνουν μία ένταση στο φαγητό. Ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται καθώς οι ίδιες ουσίες που καίνε (καψαϊκινοειδή) προστατεύουν το φαγητό από αλλοιώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι, στις πιο ζεστές χώρες, χρησιμοποιούν πιο καυτερές πιπεριές.

Το πόσο “καίει” μια πιπεριά μετράται σε βαθμούς Scoville. Οι γλυκές πιπεριές έχουν από 0-100 βαθμούς. Οι συνήθεις καυτερές ξεκινούν από τους 2.000 έως 5.000 οι Μεξικάνικες Jalapeno. Οι πιπεριές Cayenne φθάνουν τους 60.000 βαθμούς.

Η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο είναι η Carolina Reaper που ξεπερνά του 2.000.000 βαθμούς.


Προσοχή! Δεν φυτεύουμε τις καυτερές κοντά σε γλυκές πιπεριές διότι, αν οι τελευταίες γονιμοποιηθούν με γύρη από τις πρώτες, θα φτιάξουν καυτερά φρούτα.

Scroll to Top