Πιπεριές

Οι πιπεριές ανήκουν στο γένος Capsicum, της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae), και είναι συγγενείς με την ντομάτα, την πατάτα και τη μελιτζάνα. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να ακολουθούνται στην αμειψισπορά μετά από αυτές τις καλλιέργειες. Συνιστάται αμειψισπορά διάρκειας τουλάχιστον 4 ετών.

Οι πιπεριές είναι γηγενείς στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου καλλιεργούνται εδώ και περισσότερα από 6.000 χρόνια. Έφτασαν στην Ευρώπη μέσω του Χριστόφορου Κολόμβου στα τέλη του 15ου αιώνα και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν παγκοσμίως με εντυπωσιακή ταχύτητα.

Υπάρχει τεράστια ποικιλία πιπεριών, τόσο σε μέγεθος και σχήμα (από μακριές έως στρογγυλές, γνωστές και ως φλάσκες), όσο και σε χρώματα, όπως κίτρινο, ανοιχτό πράσινο, σκούρο πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, βαθύ κόκκινο και μοβ.

Οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια καυστική ουσία που ευθύνεται για την αίσθηση του καψίματος. Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε καψαϊκίνη, οι πιπεριές χαρακτηρίζονται ως γλυκές ή καυτερές. Η ένταση της καυστικότητας μετριέται σε μονάδες Scoville (SHU), μια κλίμακα που προσδιορίζει την ποσότητα καψαϊκίνης σε κάθε ποικιλία.

Οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι οι καυτερές πιπεριές πρέπει να καλλιεργούνται μακριά από τις γλυκές, καθώς η επικονίαση μεταξύ τους μπορεί να επηρεάσει τη γεύση. Εάν η γύρη από μια καυτερή ποικιλία μεταφερθεί στο άνθος μιας γλυκιάς, ο παραγόμενος καρπός μπορεί να έχει καυτερή γεύση λόγω της διασταυρούμενης γονιμοποίησης.


Επιλέξατε τύπο πιπεριάς:

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι μακριές γλυκές πιπεριές, γνωστές ως “κέρατα”, ονομάζονται διεθνώς “banana peppers” λόγω του επιμήκους σχήματός τους, που θυμίζει μπανάνα. Στην κλίμακα Scoville, έχουν πολύ χαμηλή καυστικότητα, κυμαινόμενη από 0 έως 500 μονάδες.

Καταναλώνονται κυρίως πράσινες, αλλά και κόκκινες, είτε τηγανητές, είτε μαγειρεμένες σε φαγητά. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς γεμιστές με τυριά στον φούρνο, ενώ ορισμένες ποικιλίες χρησιμοποιούνται και για πίκλες. Το παραδοσιακό σπετζοφάι παρασκευάζεται πάντα με πιπεριές κέρατα, συνήθως σε συνδυασμό με λουκάνικο και σάλτσα ντομάτας.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και οι πιπεριές τύπου Φλωρίνης, οι οποίες είναι επίσης γλυκές, αλλά πιο πλατιές και με παχύτερη σάρκα. Καταναλώνονται αποκλειστικά κόκκινες, αφού ωριμάσουν πλήρως. Οι πιπεριές Φλωρίνης ψήνονται στη σχάρα, καταναλώνονται ξεφλουδισμένες ή κονσερβοποιούνται, ενώ χρησιμοποιούνται και σε πολλές άλλες παρασκευές, όπως σάλτσες και αλείμματα.


Πιπεριά Bounty F1

Πολύ παραγωγική μακριά γλυκιά ανοιχτοπράσινη πιπεριά για υπαίθρια και θερμοκηπιακή ανοιξιάτικη καλλιέργεια. Ανθεκτικότητα: TmV
Περισσότερα…

Πιπεριά Orea F1

Μακριά γλυκιά πιπεριά για θερμοκήπιο και ύπαιθρο. Μεγάλη μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα. Ανθεκτικότητα: TmV
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι φλάσκες πιπεριές είναι από τις πιο πολυχρηστικές ποικιλίες, καθώς μπορούν να καταναλωθούν γεμιστές, ψιλοκομμένες σε σάλτσες ή σαλάτες, ψητές στη σχάρα, σε σάντουιτς, ή ακόμα και ωμές σε λωρίδες ως ένα υγιεινό σνακ χαμηλών θερμίδων.

Συνήθως, οι φλάσκες συλλέγονται πράσινες, μόλις αρχίσουν να αποκτούν γυαλιστερή επιφάνεια. Σε αυτό το στάδιο, έχουν ελαφρώς πικάντικη γεύση σε σύγκριση με την πλήρως ώριμη μορφή τους. Ωστόσο, παραμένουν πάντα γλυκές και όχι καυτερές, εκτός εάν έχουν συγκαλλιεργηθεί με καυτερές ποικιλίες. Σε αυτήν την περίπτωση, η διασταυρούμενη επικονίαση μπορεί να επηρεάσει τη γεύση τους, κάνοντάς τες ελαφρώς πιο πικάντικες.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι φλάσκες πιπεριές που καλλιεργούνται κυρίως για συγκομιδή ως πράσινες. Εάν αφεθούν να ωριμάσουν περισσότερο, οι περισσότερες κοκκινίζουν. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται κυρίως για συγκομιδή σε ώριμη μορφή (κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί, μοβ) περιλαμβάνονται στην κατηγορία “χρωματιστές πιπεριές”.

Οι φλάσκες πιπεριές διακρίνονται σε δύο κύριες υποκατηγορίες:

  • “Lamuyo” (Λαμουγιό), που είναι μακρύτερες και πιο επιμήκεις, με σχήμα που τις κάνει ιδανικές για γέμιση ή ψητές παρασκευές.
  • “Τετράγωνες” (blocky peppers), όπου το πλάτος και το ύψος είναι περίπου ίσα.

Πιπεριά Ariosto F1

Ενδιάμεση πράσινη προς κόκκινη πιπεριά για υπαίθρια καλλιέργεια. Φρούτα μεγάλα με χοντρά τοιχώματα. Ανθεκτικότητες: Pc, Xcv
Περισσότερα…

Πιπεριά Figaro F1

Σχεδόν τετράγωνη τετράλοβη πράσινη πιπεριά για υπαίθρια καλλιέργεια, αλλά και θερμοκήπιο. Ανθεκτικότητες: TMV(0), PVY(0)
Περισσότερα…

Πιπεριά Red Imperator F1

Μακριά πράσινη προς βαθυκόκκινη πιπεριά για ύπαιθρο και θερμοκήπιο. Φρούτα μεγάλα με χοντρά τοιχώματα. Ανθεκτικότητες: TMV & PVY
Περισσότερα…

Πιπεριά Vidi F1

Πολύ πρώιμη παραγωγική τετράλοβη φλάσκα τύπου Lamuyo για ύπαιθρο και θερμοκήπιο. Ανθεκτικότητες: TmV(0), PVY(0,1), TEV(0)
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι πιπεριές τύπου “Ντολμά” είναι μια ποικιλία φλάσκων πιπεριών με ανοιχτοπράσινο χρώμα και λεπτότερα τοιχώματα σε σύγκριση με άλλες φλάσκες.

Αυτές οι πιπεριές προτιμώνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου χρησιμοποιούνται συχνά για γεμιστά. Πολλοί τις θεωρούν ιδανικές για γέμιση, γι’ αυτό σε ορισμένες περιοχές αποκαλούνται και “γεμιστές”. Ονομάζονται “Ντολμά” (Dolma), καθώς η λέξη αυτή στα Τουρκικά σημαίνει “γεμιστό”.

Εκτός από τα γεμιστά, στη Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιούνται επίσης σε νωπές σαλάτες, χάρη στη δροσερή και ελαφρώς πιο λεπτή υφή τους.

Η γεύση τους διαφέρει από αυτή των κλασικών πράσινων φλάσκων και θυμίζει πιπεριές κέρατα, αλλά με μια ελαφριά αίσθηση πικράδας στο τελείωμα.


Κλικ για να δείτε το κείμενο

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται φλάσκες πιπεριές που καλλιεργούνται κυρίως για συγκομιδή σε ώριμη μορφή, αποκτώντας κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα.

Όλες οι χρωματιστές πιπεριές ξεκινούν πράσινες και, καθώς ωριμάζουν, αποκτούν τα έντονα χρώματά τους. Μπορούν να συγκομιστούν και πράσινες, αλλά αυτό τις αδικεί, καθώς δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τη φυσική τους γλυκύτητα και αρωματική ένταση.

Ανεξαρτήτως χρώματος, αυτές οι πιπεριές είναι ιδιαίτερα γλυκές, χωρίς την ελαφρώς πικάντικη επίγευση που έχουν οι πράσινες φλάσκες.

Χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική, καθώς προσθέτουν έντονο χρώμα και γλυκιά γεύση σε φαγητά και σαλάτες.

Επειδή οι χρωματιστές πιπεριές παραμένουν περισσότερο χρόνο στο φυτό, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C και άλλα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις πράσινες πιπεριές.


Πιπεριά Rubistar F1

Σκούρα πράσινη προς κόκκινη πιπεριά μήκους 3/4 για υπαίθρια καλλιέργεια. Φρούτα μεγάλα με χοντρά τοιχώματα. Ανθεκτικότητες: Xcv, TSWV
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι καυτερές πιπεριές προσθέτουν ένταση και πικάντικη γεύση στο φαγητό. Η χρήση τους ξεκίνησε όχι μόνο για γευστικούς λόγους, αλλά και για τη φυσική τους ιδιότητα να προστατεύουν τα τρόφιμα από αλλοιώσεις. Τα καψαϊκινοειδή, οι ουσίες που ευθύνονται για την καυτερή αίσθηση, έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, γεγονός που εξηγεί γιατί οι καυτερές πιπεριές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ζεστές χώρες, όπου η διατήρηση των τροφίμων ήταν ανέκαθεν μεγαλύτερη πρόκληση.

Η καυστικότητα μιας πιπεριάς μετράται σε μονάδες Scoville (SHU), μια κλίμακα που προσδιορίζει την περιεκτικότητα της πιπεριάς σε καψαϊκίνη:

  • Γλυκές πιπεριές: 0-100 SHU
  • Jalapeño (Μεξικάνικες πιπεριές): 2.000-5.000 SHU
  • Cayenne: έως 60.000 SHU
  • Carolina Reaper (η πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο): άνω των 2.000.000 SHU

Προσοχή! Δεν φυτεύουμε τις καυτερές κοντά σε γλυκές πιπεριές διότι, αν οι τελευταίες γονιμοποιηθούν με γύρη από τις πρώτες, θα φτιάξουν καυτερά φρούτα.

Κύλιση στην κορυφή