Ανάμικτα Λαχανικά στον Φούρνο
Ένας νόστιμος τρόπος να τρώτε λαχανικά. Ενθουσιάζει και τα παιδιά. Εξαιρετικό συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι. Ιδανικό για δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες.
Πόσες φορές αναρωτιέστε με τι να συνοδέψετε το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Ψάχνετε για μια άλλη λύση πέρα από πατάτες τηγανητές ή φούρνου, ίσως πιο υγιεινή με λιγότερες θερμίδες. Ίσως, πάλι, θέλετε να βρείτε έναν τρόπο να τρώνε περισσότερα λαχανικά τα παιδιά σας.
Η λύση είναι απλή! Ψητά ανάμικτα λαχανικά στον φούρνο. Είναι πολύ εύκολη συνταγή, γίνεται γρήγορα και, το κυριότερο, χρησιμοποιείτε τα λαχανικά που έχετε ήδη στο σπίτι.
Τι λαχανικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
Μάλλον εδώ δεν υπάρχει πραγματικός περιορισμός, παρά μόνον να διαλέξετε αυτά που σας αρέσουν. Θα χρησιμοποιήσετε περισσότερα είδη από ό,τι σε ένα κλασσικό μπριάμι:
- Πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, παντζάρια: Δίνουν μία γλυκύτητα στο φαγητό. Προσέχετε, όμως, καθώς θέλουν μακρύτερο μαγείρεμα από τα άλλα λαχανικά (35-40 λεπτά) ή θα τα βάλετε πρώτα ή θα τα κόψετε σε μικρά κομμάτια για να ψηθούν γρηγορότερα.
- Κολοκυθάκια, κολοκύθα, μελιτζάνες, πιπεριές: Δοκιμάστε κόκκινες πιπεριές. Είναι πιο γλυκές. Αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιου τύπου πιπεριές σας αρέσουν.
- Κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο: Ειδικώς το κουνουπίδι, βγαίνει πολύ νόστιμο ψητό. Αυτό και το μπρόκολο θα τα ξεχωρίσετε σε ανθοταξίες 3-4 εκ. διάμετρο. Τα λαχανάκια Βρυξελλών θα τα κόψετε στην μέση, ενώ το λάχανο σε μεγαλύτερα κομμάτια, χωρίς να ξεχωρίσετε τα φύλλα.
- Κρεμμύδια: απαραίτητα για να δώσουν γεύση και άρωμα.
- Τομάτες: Προσθέστε τις τομάτες κομμένες σαν για σαλάτα ή, καλύτερα, τοματίνια. Αν έχετε και μερικές κίτρινες τομάτες, θα δώσουν ωραίο χρώμα και, όπως πάντα, θα είναι πιο γλυκές.
- Άλλα Λαχανικά: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε φασολάκια, μπάμιες ή σπαράγγια.
Το βασικό μυστικό για να γίνουν νόστιμα τα λαχανικά στον φούρνο είναι να τα βάλετε σε χαμηλό ταψί και να μη είναι πολύ πυκνά, ώστε να μη γίνουν βραστά. Μη βάλετε πολλά λαχανικά: το ταψί γεμίζει εύκολα.
Ο φούρνος να είναι πολύ ζεστός (200 – 220 oC) και με αέρα αν έχετε. Θέλουμε, στο ψήσιμο, τα λαχανικά να αποκτήσουν καμένες γωνιές: αυτές δίνουν λαχταριστή γεύση. Προσέξτε όμως να μη σας καούν τα πιο ευαίσθητα στο ψήσιμο λαχανικά, όπως το λάχανο.
Υλικά:
- Λαχανικά της επιλογής σας
- Ελαιόλαδο
- 1-2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο (προαιρετικό)
- Λίγο σκόρδο σκόνη (προαιρετικό)
- Θυμάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβετε τα λαχανικά σε μικρούς κύβους, πχ 3-4 εκατοστά.
- Τα βάζετε στο χαμηλό ταψί του φούρνου σας, αφού έχετε απλώσει μία λαδόκολλα.
- Αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε και λίγο θυμάρι και σκόρδο σκόνη, αν σας αρέσει.
- Τα ραντίζετε με λίγο ξύδι μπαλσάμικο, αναλόγως με το γούστο σας.
- Τα περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Αν και γίνονται πιο νόστιμα με περισσότερο ελαιόλαδο, μη τα κολυμπήσετε στο λάδι! 2-4 κουταλιές λάδι φθάνουν για ένα τυπικό ταψί φούρνου.
- Ανακατέψτε καλά τα λαχανικά, ώστε να καλυφθούν καλά με το λάδι και τα μυρωδικά.
- Απλώστε τα σε μονή στρώση.
- Βάλτε τα σε φούρνο προθερμασμένο 200-220 oC με αέρα. Συνήθως θέλουν ψήσιμο γύρω στα 20 λεπτά. Στην μέση του ψησίματος, τα ανακατεύουμε για να ψηθούν σωστά από όλες τις πλευρές. Προσαρμόστε τον χρόνο ψησίματος στον φούρνο σας.
- Σερβίρετέ τα ζεστά!
Αναδημοσίευση από: Hortis.Info