Μαρούλια

Το μαρούλι εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο. Από εκεί, διαδόθηκε στους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Αν και ήδη το 50 μ.Χ. περιγράφονται πολλά διαφορετικά είδη, μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα δημιουργήθηκαν πάρα πολλά είδη μαρουλιού.

Τα καλλιεργούμενα στην Ελλάδα μαρούλια χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

Τα μαρούλια φοβούνται την ζέστη, την ξηρή ατμόσφαιρα και την έλλειψη νερού, έστω για λίγο. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, είναι δύσκολη έως αδύνατη η καλλιέργειά τους από τα μέσα Μαΐου έως το Δεκαπενταύγουστο.

Οι ανθεκτικές στην ζέστη ποικιλίες μπορούν να βοηθήσουν. Ακόμα, όμως και αν ο παραγωγός πρέπει να βοηθά με τις σωστές τεχνικές, μπορεί να υπάρξουν αποτυχίες.

Αντιθέτως, τα μαρούλια αντέχουν τους ελαφρούς παγετούς μέχρι -2 oC. Είναι μία λύση για ψυχρά τούνελ τον χειμώνα, όταν λίγα άλλα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν.

Οι ρομάνες είναι το κλασσικό Ελληνικό μαρούλι. Οι Άγγλοι τις λένε Cos από το νησί της Κω που ήταν σημαντικό κέντρο καλλιεργείας μαρουλιού στα Βυζαντινά χρόνια. Φαίνεται ότι από την Κω, σπόροι πήγαν στην Ρώμη, όπου και καλλιεργήθηκαν πολύ και πήραν το όνομα “ρομάνες”.

Άλλες ρομάνες σχηματίζουν καρδιά και άλλες όχι. Έχουν τραγανά φύλλα με χαρακτηριστική γεύση. Δεν πικρίζουν παρά μόνον αν ξεμείνουν από πότισμα στην παραγωγή.

Χρησιμοποιούνται για την κλασσική μαρουλοσαλάτα, την σαλάτα του Καίσαρα (Cesar’s) και για φρικασέ, ακόμα και για ντολμάδες. Είναι απαραίτητο συστατικό της Πασχαλινής μαγειρίτσας.


Μαρούλι Doris

Μεγάλο μαρούλι ρομάνα (Cos) λίγο πιο ανοιχτόχρωμο από το P.I.Cos. Με μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο. Φυτεύσεις από μέσα Φθινοπώρου έως τέλους Χειμώνα.
Περισσότερα…

Μαρούλι Zephyros

Zephyros: Μαρούλι ρομάνα για όλες τις εποχές. Σκούρο πράσινο χρώμα. Τραγανά παχιά φύλλα. Αντοχή στην ζέστη και στο κρύο. Πολύ ανθεκτικό στο ξεβλάστωμα και το tip burn
Περισσότερα…

Οι “Γαλλικές” σαλάτες ή butterhead είναι μαρούλια με πολύ τρυφερά και μαλακά φύλλα με “βουτυρένια” υφή (εξ ου και το butterhead – με κεφάλι βουτύρου). Σχηματίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη, πιο σφικτή ή πιο χαλαρή κεφαλή και γι αυτό οι Γερμανοί τα ονομάζουν “Kopfsalat” (Κεφαλωτές σαλάτες).

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε σαλάτες ή σε σάντουιτς. Τα φύλλα τους είναι πολύ ντελικάτα για να υποστούν άλλη επεξεργασία ή μαγείρεμα.


Σαλάτα Natalia

Ανοιχτοπράσινη σαλάτα butterhead (γαλλική) για θερμοκηπιακή καλλιέργεια φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη. Ανθεκτικότητες: Bl:16-26, 31, 32 EU/Pb
Περισσότερα…

Σαλάτα Ofelia

Μαρούλι σαλάτα τ. butterhead με καλή αντοχή στο ξεβλάστωμα και το tip burn για συγκομιδή καλοκαίρι – φθινόπωρο. Ανθεκτικότητα στον περονόσπορο (16-30)
Περισσότερα…

Σαλάτα Raggioverde

Εξαιρετική σαλάτα για θερμοκηπιακή καλλιέργεια φθινόπωρο και χειμώνα. Λαμπερό πράσινο χρώμα και ανθεκτικότητα στον περονόσπορο (16-32)
Περισσότερα…

Τα “iceberg” είναι μαρούλια κεφαλωτά με φύλλα πολύ τραγανά με τελείως ήπια γεύση. Το όνομα τους έμεινε από πολύ παλιά εμπορική προώθηση του τύπου στις ΗΠΑ, όπου συσκευαζόταν τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη, αφού είχαν αφαιρεθεί τα εξωτερικά φύλλα και ψυχόταν. Τα iceberg μπορούν να αντέξουν έτσι συσκευασμένα μέχρι και έναν μήνα.

Χρησιμοποιείται για σαλάτα, αλλά και για σερβίρισμα φαγητού, ειδικώς όταν πρέπει να έρθει σε επαφή με ζεστό φαγητό. Τα φύλλα των άλλων μαρουλιών, όταν έρθουν σε επαφή πχ με ένα ζεστό χάμπουργκερ βράζουν και μαλακώνουν, ενώ των iceberg, καθώς περιέχουν πολύ νερό αντέχουν.


Μαρούλι Mira1

Iceberg για φθινόπωρο και χειμώνα σε θερμοκήπιο και ύπαιθρο. Ανοχή στο tip burn. Ανθεκτικότητα σε Bl: 16-21+23 / Nr:0
Περισσότερα…

Μαρούλι Mira2

Μεγάλο μαρούλι τ. iceberg για υπαίθρια καλλιέργεια την άνοιξη. Ανοχή στο tip burn. Ανθεκτικότητα σε Bl:16-21+23 / Nr:0
Περισσότερα…

Τα κατσαρά μαρούλια είναι μαρούλια που δεν σχηματίζουν κλειστό κεφάλι, αλλά πιο πολύ μοιάζουν με ματσάκι από ξεχωριστά φύλλα. Έρχονται σε πάρα πολλές μορφές.

Τα φύλλα τους είναι είτε πράσινα, είτε πράσινα με λίγο κόκκινο στις άκρες είτε τελείως κόκκινα. Το σχήμα τους είναι είτε λείο είτε κατσαρό έως πολύ κατσαρό. Είναι συνήθως μέτρια τραγανά, ανάμεσα στα iceberg και τις γαλλικές σαλάτες. Η γεύση τους είναι ήπια και ντελικάτη. Στους κήπους των σπιτιών, μπορούμε να μαζεύουμε τα έξω φύλλα, χωρίς να πειράζουμε την καρδιά. Τότε θα συνεχίσουν επί πολύ να δίνουν καινούργια φύλλα.

Το σχήμα και το χρώμα των φύλλων τους ταιριάζει σε διακόσμηση μπουφέ, κρύων πιάτων και σε σαλάτες.

Επειδή τα κατσαρά μαρούλια μαζεύουν χώμα κοντά στο κοτσάνι τους, στο πλύσιμο κόβουμε το κοτσάνι 3-4 εκατοστά και το πετάμε. Μετά τα υπόλοιπα φύλλα πλένονται εύκολα.

Οι βασικοί τύποι των κατσαρών μαρουλιών είναι: Batavia (Μπατάβια), Lolla (Λόλα) και Φύλλο Βελανιδιού (Oak Leaf).

Τα Batavia μοιάζουν σαν κατσαρές σαλάτες, αλλά απουσιάζει ο βουτυρένιος χαρακτήρας των φύλλων της σαλάτας. Τα iceberg εξελίχθηκαν από τα Batavia. Οι Λόλες είναι τα πιο κατσαρά μαρούλια ενώ τα μαρούλια τύπου “φύλλο βελανιδιού” έχουν φύλλα κατσαρά και με πολλές εγκολπώσεις όπως οι φυλλοβόλες βελανιδιές.


Σαλάτα Manchester

Κατσαρή σκούρα πράσινη σγουρή σαλάτα για υπαίθρια καλλιέργεια άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Μεγάλη αντοχή στο ξεβλάστωμα.
Περισσότερα…
Scroll to Top