Μαρούλια

Το μαρούλι εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο και από εκεί διαδόθηκε στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους. Ήδη από το 50 μ.Χ. καταγράφονται πολλαπλά είδη, ενώ μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα δημιουργήθηκαν πολλές νέες ποικιλίες, που αποτέλεσαν τη βάση των σημερινών τύπων.

Στην Ελλάδα, τα καλλιεργούμενα μαρούλια διακρίνονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Τα μαρούλια είναι ευαίσθητα στη ζέστη, την ξηρή ατμόσφαιρα και την έλλειψη νερού, ακόμη και για σύντομα διαστήματα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η καλλιέργειά τους είναι δύσκολη ή αδύνατη από τα μέσα Μαΐου έως τον Δεκαπενταύγουστο.

Η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών στη ζέστη μπορεί να βοηθήσει, αλλά ακόμα και τότε απαιτούνται σωστές καλλιεργητικές τεχνικές (σκίαση, επαρκής άρδευση κ.λπ.) για την αποφυγή αποτυχιών.

Αντιθέτως, τα μαρούλια αντέχουν ελαφρούς παγετούς μέχρι -2°C. Έτσι, αποτελούν ιδανική επιλογή για φθινοπωρινές και χειμερινές καλλιέργειες, ακόμα και σε ψυχρά τούνελ, όταν λίγα άλλα λαχανικά μπορούν να αναπτυχθούν αξιόπιστα.

Επιλέξατε τύπο μαρουλιού:

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι ρομάνες είναι το παραδοσιακό μαρούλι της Ελλάδας, με τραγανά φύλλα και δυνατό, χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε μαρουλοσαλάτες, μαγειρίτσα, φρικασέ και, σε αρκετές περιοχές, ακόμα και για λαχανοντολμάδες.

📜 Γιατί στα αγγλικά λέγονται “Cos”;
Η ονομασία “Cos” προέρχεται από το νησί της Κω, το οποίο κατά τα Βυζαντινά χρόνια ήταν σημαντικό κέντρο καλλιέργειας μαρουλιού. Από εκεί, λέγεται ότι σπόροι ταξίδεψαν στη Ρώμη, όπου οι ρομάνες έγιναν ιδιαίτερα αγαπητές — εξού και το δεύτερο όνομα: “Ρομάνα” (romaine lettuce).

🔹 Κάποιες ρομάνες σχηματίζουν “καρδιά” (πυκνή εσωτερική κεφαλή), ενώ άλλες παραμένουν πιο ανοιχτές.
🔹 Δεν πικρίζουν εύκολα, εκτός κι αν ξεμείνουν από νερό κατά την παραγωγή.

Είναι απαραίτητο συστατικό της σαλάτας του Καίσαρα (Caesar’s Salad), αλλά και από τις πιο πολύπλευρες ποικιλίες μαρουλιού στην ελληνική κουζίνα.


Μαρούλι Doris

Μεγάλο μαρούλι ρομάνα (Cos) λίγο πιο ανοιχτόχρωμο από το P.I.Cos. Με μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο. Φυτεύσεις από μέσα Φθινοπώρου έως τέλους Χειμώνα.
Περισσότερα…

Μαρούλι Zephyros

Zephyros: Μαρούλι ρομάνα για όλες τις εποχές. Σκούρο πράσινο χρώμα. Τραγανά παχιά φύλλα. Αντοχή στην ζέστη και στο κρύο. Πολύ ανθεκτικό στο ξεβλάστωμα και το tip burn
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Οι αποκαλούμενες “Γαλλικές” σαλάτες, γνωστές διεθνώς ως butterhead lettuce, είναι μαρούλια με εξαιρετικά τρυφερά, μαλακά φύλλα και μια λεία, “βουτυρένια” υφή – χαρακτηριστικό που τους χάρισε το όνομά τους.

Σχηματίζουν κεφαλή διαφόρων σχημάτων και πυκνότητας:

  • Άλλες είναι πιο σφιχτές και συμπαγείς
  • Άλλες είναι πιο χαλαρές και “αέρινες”

Τα butterhead μαρούλια χρησιμοποιούνται κυρίως σε φρέσκες σαλάτες και σάντουιτς, χάρη στη λεπτή υφή και την ευχάριστα ήπια γεύση τους.

Δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα, καθώς τα φύλλα τους είναι πολύ ντελικάτα και καταστρέφονται εύκολα με τη θερμική επεξεργασία.


Σαλάτα Natalia

Ανοιχτοπράσινη σαλάτα butterhead (γαλλική) για θερμοκηπιακή καλλιέργεια φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη. Ανθεκτικότητες: Bl:16-26, 31, 32 EU/Pb
Περισσότερα…

Σαλάτα Ofelia

Μαρούλι σαλάτα τ. butterhead με καλή αντοχή στο ξεβλάστωμα και το tip burn για συγκομιδή καλοκαίρι – φθινόπωρο. Ανθεκτικότητα στον περονόσπορο (16-30)
Περισσότερα…

Σαλάτα Raggioverde

Εξαιρετική σαλάτα για θερμοκηπιακή καλλιέργεια φθινόπωρο και χειμώνα. Λαμπερό πράσινο χρώμα και ανθεκτικότητα στον περονόσπορο (16-32)
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Τα iceberg είναι κεφαλωτά μαρούλια με πολύ τραγανά φύλλα και εξαιρετικά ήπια γεύση. Το όνομά τους καθιερώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο μιας παλιάς εμπορικής προώθησης, όπου τα μαρούλια συσκευάζονταν χωρίς τα εξωτερικά φύλλα, τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη και διατηρούνταν σε ψύξη. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, τα iceberg μπορούσαν να συντηρηθούν έως και έναν μήνα, διατηρώντας τη φρεσκάδα και την υφή τους.

Το iceberg χρησιμοποιείται κυρίως:

  • Σε σάντουιτς και μπέργκερ, όταν το μαρούλι έρχεται σε επαφή με ζεστά υλικά
  • Σε φρέσκες σαλάτες, χάρη στην τραγανή υφή

Σε αντίθεση με άλλα μαρούλια, τα φύλλα του iceberg αντέχουν τη θερμότητα καλύτερα, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και δεν μαραίνονται εύκολα όταν ακουμπήσουν ζεστό φαγητό (π.χ. ένα ζεστό μπιφτέκι ή κοτόπουλο). Αντιθέτως, τα φύλλα των ρομάνων ή butterhead μαρουλιών τείνουν να μαλακώνουν και να “βράζουν”.


Μαρούλι Mira2

Μεγάλο μαρούλι τ. iceberg για υπαίθρια καλλιέργεια την άνοιξη. Ανοχή στο tip burn. Ανθεκτικότητα σε Bl:16-21+23 / Nr:0
Περισσότερα…

Μαρούλι Mira1

Iceberg για φθινόπωρο και χειμώνα σε θερμοκήπιο και ύπαιθρο. Ανοχή στο tip burn. Ανθεκτικότητα σε Bl: 16-21+23 / Nr:0
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Τα κατσαρά μαρούλια είναι ποικιλίες που δεν σχηματίζουν κλειστή κεφαλή, αλλά αναπτύσσουν ένα χαλαρό ρόδακα από ξεχωριστά φύλλα, που θυμίζει περισσότερο ματσάκι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχήματα, υφές και χρώματα.

Τα φύλλα τους μπορεί να είναι:

  • Πράσινα
  • Πράσινα με κόκκινες αποχρώσεις στις άκρες
  • Εντελώς κόκκινα

Η υφή τους κυμαίνεται από λεία έως πολύ κατσαρή, και είναι συνήθως μέτρια τραγανά, κάπου ανάμεσα στο iceberg και στις γαλλικές σαλάτες (butterhead). Η γεύση τους είναι ήπια και ντελικάτη.

Τα κατσαρά μαρούλια είναι ιδανικά για σαλάτες, διακόσμηση μπουφέ ή κρύα πιάτα, χάρη στην ποικιλία των σχημάτων και των χρωμάτων τους. Στους οικιακούς λαχανόκηπους, μπορούν να συγκομίζονται σταδιακά, κόβοντας μόνο τα εξωτερικά φύλλα, χωρίς να αφαιρείται η “καρδιά” του φυτού. Έτσι, συνεχίζουν να παράγουν φύλλα για μεγαλύτερο διάστημα.

⚠ Λόγω της πυκνής διάταξης των φύλλων κοντά στο κοτσάνι, συχνά συγκρατούν χώμα. Γι’ αυτό, κατά τον καθαρισμό, κόβουμε 3-4 εκατοστά από τη βάση και στη συνέχεια πλένουμε εύκολα τα υπόλοιπα φύλλα.


Σαλάτα Manchester

Κατσαρή σκούρα πράσινη σγουρή σαλάτα για υπαίθρια καλλιέργεια άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο. Μεγάλη αντοχή στο ξεβλάστωμα.
Περισσότερα…
Κύλιση στην κορυφή