(Γ3) Μαρούλι: Σκούρες έως μαύρες ρίζες – καχεκτικά φυτά.
Συμπτώματα:
- Τα προσβεβλημένα φυτά ξεχωρίζουν διότι μένουν πιο μικρά και χλωρωτικά από τα υγιή. Τις ζεστές μέρες μαραίνονται.
- Καφετιά έλκη στις ρίζες που αργότερα παίρνουν το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.
- Πολλές ρίζες πεθαίνουν. Τα φυτά έχουν πολύ αδύναμο ριζικό σύστημα.
Πιθανά αίτια:
- Προσβολή από τον μύκητα Thielaviopsis basicola.
Μετάδοση:
- Ο Thielaviopsis basicola επιβιώνει για πολλά έτη στο έδαφος χάρις στα χλαμυδοσπόριά του.
- Έχει πάρα πολλούς ξενιστές, όπως τομάτα, αγγούρι, καρότο, μπιζέλι κα
- Μολύνει νέα εδάφη μεταφερόμενο με το νερό, και το χώμα που μεταφέρεται από παπούτσια και εργαλεία, αλλά και την σκόνη που σηκώνει ο δυνατός άνεμος.
- Η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά συχνότερα όταν οι συνθήκες αναπτύξεως είναι δύσκολες. Έτσι, εμφανίζεται κυρίως τέλος χειμώνα με άνοιξη.
- Θερμοκρασίες από 17 – 23 oC ευνοούν τις προσβολές.
- Το pH κάτω από 5,6 σταματά τις προσβολές. Αντιθέτως, η παρουσία ικανού ασβεστίου, τις ευνοεί.
Αντιμετώπιση:
- Αποφεύγετε να ξαναφυτεύετε μαρούλι αμέσως μετά από μαρούλι ή μετά από ευαίσθητες καλλιέργειες όπως: σόγια, ρεβίθι, ή τριφύλλι.
- Αφαιρείτε τα προσβεβλημένα φυτά με τις ρίζες τους και καταστρέψτε τα με φωτιά.
- Σε προσβεβλημένο αγρό, χρησιμοποιείστε αμειψισπορά 4 ή 5 ετών με είδη που δεν προσβάλλονται.
- Δεν υπάρχει εγκεκριμένο φυτοφάρμακο για τον μύκητα αυτόν στο μαρούλι.
- Η ισορροπημένη αζωτούχα λίπανση και οι συνθήκες που οδηγούν σε γρήγορη ανάπτυξη, βοηθούν για την μείωση των συμπτωμάτων.
- Έχουν αναφερθεί καλά αποτελέσματα μετά από απολύμανση του εδάφους σε θερμοκήπια.