(Γ2) Μαρούλι: Σάπισμα της βάσης. Καφετί ζελέ στο εσωτερικό.
Συμπτώματα:
- Οι ρίζες κοκκινίζουν απ’ έξω.
- Τα φυτά σταματούν την ανάπτυξη.
- Στα φύλλα εμφανίζονται κιτρινίλες.
- Η βάση του φυτού μπορεί να σαπίσει.
- Πολλές φορές μέσα στο στέλεχος σχηματίζεται ένα καφέ ζελέ.
Πιθανά αίτια:
- Μεγάλες ποσότητες αμμωνιακών λιπασμάτων ή ουρίας, ειδικώς σε κρύα (<15 oC) και υγρά εδάφη.
- Χρήση μεγάλων ποσοτήτων κουτσουλιάς κοντά στην φύτευση.
- Η κατάσταση είναι χειρότερη όταν οι μέρες είναι θερμές και οι νύχτες κρύες.
Αντιμετώπιση:
- Προσδιορίζετε τις ανάγκες σε Άζωτο με αναλύσεις εδάφους.
- Αποφεύγετε την χρήση μεγάλων ποσοτήτων κουτσουλιάς (>250 kg το στρέμμα).
- Προτιμάτε την χρήση νιτρικού καλίου και νιτρικού ασβεστίου για αζωτούχα λίπανση όσο το έδαφος είναι κρύο.