(Γ10) Μαρούλι: Σκούρες καφετιές κηλίδες που δεν σαπίζουν.

Συμπτώματα:

  • Χλωρωτικές κηλίδες που σύντομα γίνονται σκούρες καφετί έως μαύρες.
  • Εμφανίζονται κυρίως στα εσωτερικά φύλλα κοντά στην ώρα της συλλογής.
  • Δεν υπάρχει κίτρινο περιθώριο, παρά πολύ σπανίως.
  • Η προσβεβλημένη περιοχή δεν σαπίζει.
  • Το φύλλο μοιάζει σαν να έχει πιτσιλισθεί με σκούρο βερνίκι.

Πιθανά αίτια:

  • Προσβολή από το βακτήριο Pseudomonas cichorii

Μετάδοση:

  • Η ψευδομονάδα ζει στο έδαφος και σε φυτικά υπολείμματα.
  • Προσβάλλει πάρα πολλά λαχανικά, όπως λάχανα, σέλινο, τομάτα, μελιτζάνα και πολλά άνθη, καθώς και ζιζάνια.
  • Μεταφέρεται πάνω σε μολυσμένα αγροτικά εργαλεία και με τις σταγόνες του νερού.
  • Προσβάλλει περισσότερο φύλλα που έχουν τραυματισθεί.
  • Η Pseudomonas cichorii αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 35 oC. Η άριστη θερμοκρασία είναι 20-25 oC.
  • Ευνοείται από την υγρασία και την βροχή.

Αντιμετώπιση:

  • Η χρήση χαλκούχων βοηθά δίνοντας, πάντως, μέτριο αποτέλεσμα. (Προσοχή! Μικρές δοσολογίες, καθώς το μαρούλι είναι ευαίσθητο)
  • Αποφεύγουμε το πότισμα με τεχνητή βροχή. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, ποτίζουμε νωρίς το πρωί για να στεγνώσουν γρήγορα τα φυτά.
  • Μη εκτελείτε καλλιεργητικές εργασίες όταν τα μαρούλια είναι βρεγμένα: μεγάλος κίνδυνος μεταδόσεως βακτηριολογικών ασθενειών.
  • Αερίζετε καλά τα θερμοκήπια.
  • Αμέσως μετά την συλλογή, καταστρέφουμε τα υπολείμματα της καλλιέργειας.
  • Καταστρέφετε τα ζιζάνια γύρω και μέσα στην καλλιέργεια.
  • Εφαρμόζετε τουλάχιστον τριετή αμειψισπορά.
Scroll to Top