(Γ1) Μαρούλι: Φελλώδης ρίζα – καχεκτικά φυτά
Συμπτώματα:
- Τα προσβεβλημένα φυτά ξεχωρίζουν διότι μένουν πιο μικρά από τα υγιή.
- Τα κάτω φύλλα μαραίνονται τις ζεστές ώρες της ημέρας.
- Η κεντρική ρίζα αποκτά φελλώδη υφή και συχνά διογκώνεται.
- Οι ρίζες εμφανίζουν αρκετά έλκη, στην αρχή κιτρινωπά, που συντόμως γίνονται καφέ.
- Οι παλιές ρίζες εξαφανίζονται και στο φυτό μένουν νέες ρίζες που εκφύονται από τον λαιμό.
Πιθανά αίτια:
- Προσβολή από το βακτήριο Sphingomonas suberifaciens (παλαιότερα γνωστό ως Rhizomonas).
- Οι πληθυσμοί του βακτηρίου αυτού αυξάνονται σε αγρούς που χρησιμοποιούνται συνεχώς για παραγωγή μαρουλιών.
Μετάδοση:
- Το Sphingomonas suberifaciens επιβιώνει τουλάχιστον 3 έτη στο έδαφος, χωρίς την παρουσία μαρουλιών ή γνωστών ξενιστών.
- Συνηθισμένοι ξενιστές, εκτός από τα μαρούλια, είναι ο ζωχός και το ραδίκι.
- Μολύνει νέα εδάφη μεταφερόμενο με το νερό, και το χώμα που μεταφέρεται από παπούτσια και εργαλεία.
Αντιμετώπιση:
- Ελέγχετε τις ρίζες για συμπτώματα σε κάθε καλλιέργεια μαρουλιού.
- Φυτέψτε ανθεκτικές ποικιλίες.
- Εφαρμόστε 4ετή αμειψισπορά.
- Χρησιμοποιείτε σπορόφυτα και όχι απ’ ευθείας σπορά.