(Γ1) Μαρούλι: Φελλώδης ρίζα – καχεκτικά φυτά

Συμπτώματα:

  • Τα προσβεβλημένα φυτά ξεχωρίζουν διότι μένουν πιο μικρά από τα υγιή.
  • Τα κάτω φύλλα μαραίνονται τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Η κεντρική ρίζα αποκτά φελλώδη υφή και συχνά διογκώνεται.
  • Οι ρίζες εμφανίζουν αρκετά έλκη, στην αρχή κιτρινωπά, που συντόμως γίνονται καφέ.
  • Οι παλιές ρίζες εξαφανίζονται και στο φυτό μένουν νέες ρίζες που εκφύονται από τον λαιμό.

Πιθανά αίτια:

  • Προσβολή από το βακτήριο Sphingomonas suberifaciens (παλαιότερα γνωστό ως Rhizomonas).
  • Οι πληθυσμοί του βακτηρίου αυτού αυξάνονται σε αγρούς που χρησιμοποιούνται συνεχώς για παραγωγή μαρουλιών.

Μετάδοση:

  • Το Sphingomonas suberifaciens επιβιώνει τουλάχιστον 3 έτη στο έδαφος, χωρίς την παρουσία μαρουλιών ή γνωστών ξενιστών.
  • Συνηθισμένοι ξενιστές, εκτός από τα μαρούλια, είναι ο ζωχός και το ραδίκι.
  • Μολύνει νέα εδάφη μεταφερόμενο με το νερό, και το χώμα που μεταφέρεται από παπούτσια και εργαλεία.

Αντιμετώπιση:

  • Ελέγχετε τις ρίζες για συμπτώματα σε κάθε καλλιέργεια μαρουλιού.
  • Φυτέψτε ανθεκτικές ποικιλίες.
  • Εφαρμόστε 4ετή αμειψισπορά.
  • Χρησιμοποιείτε σπορόφυτα και όχι απ’ ευθείας σπορά.
Scroll to Top