Μελιτζάνες

Η μελιτζάνα ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών και είναι συγγενής τόσο με την τομάτα όσο και με την πατάτα. Γι’ αυτό και δεν μπαίνει στην αμειψισπορά μετά από τομάτα, πατάτα ή πιπεριά. Συνιστάται η 4ετής αμειψισπορά.

Φαίνεται ότι εξημερώθηκε προϊστορικώς από τον στρύχνο, δύο φορές, στην Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία, από όπου οι Άραβες την έφεραν στην Ευρώπη.

Αν και στις τροπικές περιοχές καλλιεργείται σαν πολυετές φυτό, στην Ελλάδα το καλλιεργούμε σαν ετήσιο διότι δεν αντέχει τον χειμώνα στις περισσότερες περιοχές.

Πολλές φορές, ειδικώς στις παραδοσιακές ποικιλίες, η μελιτζάνα παρουσιάζει μία πικρίλα που οφείλεται σε νικοτινοειδή αλκαλοειδή. Τα σύγχρονα υβρίδια, όμως, δεν παρουσιάζουν πικρίλα και δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα.

Οι καρποί της μελιτζάνας έρχονται σε ποικιλία μεγεθών και σχημάτων, από μακριές έως ωοειδείς (φλάσκες) και με ποικιλία χρωμάτων από άσπρο σε κίτρινο, σε πράσινο, σε ανοιχτό μοβ και σε σκούρο μοβ-μαύρο.

Εμπορικώς, οι μελιτζάνες διακρίνονται σε φλάσκες (στρογγυλές, σε σχήμα δακρύου και ενδιάμεσες) και σε μακριέςΗ διάκριση αυτή δεν έχει βοτανικό χαρακτήρα και αντικατοπτρίζει τις επιλογές των καταναλωτών.


Οι μακριές μελιτζάνες είναι ιδανικές για μπριάμι ή ιμάμ μπαϊνλτί. Καθώς έχουν περισσότερη (και λεπτότερη, συνήθως) φλούδα, τα κομμάτια της μελιτζάνας κρατάνε το σχήμα τους και δεν λιώνουν στην σάλτσα.

Γίνονται και τηγανητές, αλλά δεν δίνουν καλό αποτέλεσμα στην σχάρα, καθώς εύκολα σκληραίνει η φλούδα.


Οι ενδιάμεσες μελιτζάνες, ουσιαστικώς, έχουν τις ίδιες χρήσεις με τις φλάσκες, αν και εδώ υπάρχει λίγο περισσότερη φλούδα. Χρησιμοποιήστε τις για μελιτζανοσαλάτα, πουρέ ή ratatouille.

Γίνονται μια χαρά στην σχάρα ή μουσακάς. Απλώς, δίνουν μικρότερες φέτες και λίγο περισσότερη φλούδα από τις φλάσκες. Πάντα, όμως, μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε.

Παρ’ όλο που το μπριάμι παραδοσιακώς γίνεται με μακριές μελιτζάνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενδιάμεσες αν δεν έχετε διαθέσιμες μακριές.


Μελιτζάνα Mirval F1

Πολύ πρώιμη μελιτζάνα μακριά προς ενδιάμεση για θερμοκηπιακή και υπαίθρια καλλιέργεια. Παραγωγική και σε δύσκολες συνθήκες.
Περισσότερα…

Μελιτζάνα Estelal F1

Μελιτζάνα ενδιάμεση (δάκρυ) με αντοχή στο κρύο και άριστη παραγωγή κατά την εποχή με μικρή φωτοπερίοδο. Κάλυκας χωρίς αγκάθια.
Περισσότερα…

Οι οβάλ και οι στρογγυλές μελιτζάνες είναι μεγάλες μελιτζάνες. Καθώς έχουν περισσότερη σάρκα σε σχέση με άλλους τύπους, ταιριάζουν εκεί που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την σάρκα και όχι την φλούδα, όπως στην μελιτζανοσαλάτα ή στον πουρέ μελιτζάνας.

Επίσης, είναι ιδανικές για την σχάρα, καθώς κόβονται σε ωραίες φέτες, όπου κυριαρχεί η γλυκιά σάρκα και όχι η φλούδα.

Άλλα φαγητά στα οποία ενδείκνυνται οι φλάσκες είναι ο μουσακάς ή το Γαλλικό Ratatouille, κάτι σαν μπριάμι, αλλά στην κατσαρόλα.


Μελιτζάνα Vernal F1

Πρώιμη μελιτζάνα επιμήκης οβάλ για θερμοκηπιακή και υπαίθρια καλλιέργεια. Επιδεκτικό στην χρήση ορμόνης. Ανθεκτικότητες: TMV, CMV
Περισσότερα…

Μελιτζάνα Tasca F1

Μεγάλη παραγωγική μελιτζάνα με μικρά μεσογονάτια εξαιρετική θερμοκήπιο τον χειμώνα, αλλά και για υπαίθρια καλλιέργεια. Ανθεκτικότητες: TMV, CMV
Περισσότερα…

Οι άσπρες μελιτζάνες έχουν πιο γλυκιά και αρωματική σάρκα. Η φλούδα τους είναι πιο σκληρή, όμως. Χρησιμεύουν όπως οι σκούρες φλάσκες και ενδιάμεσες για μελιτζανοσαλάτα, πουρέ ή ratatouille.


Scroll to Top