(Γ10) Μαρούλι: Σκούρες καφετιές κηλίδες που δεν σαπίζουν.
Συμπτώματα:
- Χλωρωτικές κηλίδες που σύντομα γίνονται σκούρες καφετί έως μαύρες.
- Εμφανίζονται κυρίως στα εσωτερικά φύλλα κοντά στην ώρα της συλλογής.
- Δεν υπάρχει κίτρινο περιθώριο, παρά πολύ σπανίως.
- Η προσβεβλημένη περιοχή δεν σαπίζει.
- Το φύλλο μοιάζει σαν να έχει πιτσιλισθεί με σκούρο βερνίκι.
Πιθανά αίτια:
- Προσβολή από το βακτήριο Pseudomonas cichorii
Μετάδοση:
- Η ψευδομονάδα ζει στο έδαφος και σε φυτικά υπολείμματα.
- Προσβάλλει πάρα πολλά λαχανικά, όπως λάχανα, σέλινο, τομάτα, μελιτζάνα και πολλά άνθη, καθώς και ζιζάνια.
- Μεταφέρεται πάνω σε μολυσμένα αγροτικά εργαλεία και με τις σταγόνες του νερού.
- Προσβάλλει περισσότερο φύλλα που έχουν τραυματισθεί.
- Η Pseudomonas cichorii αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 5 και 35 oC. Η άριστη θερμοκρασία είναι 20-25 oC.
- Ευνοείται από την υγρασία και την βροχή.
Αντιμετώπιση:
- Η χρήση χαλκούχων βοηθά δίνοντας, πάντως, μέτριο αποτέλεσμα. (Προσοχή! Μικρές δοσολογίες, καθώς το μαρούλι είναι ευαίσθητο)
- Αποφεύγουμε το πότισμα με τεχνητή βροχή. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση, ποτίζουμε νωρίς το πρωί για να στεγνώσουν γρήγορα τα φυτά.
- Μη εκτελείτε καλλιεργητικές εργασίες όταν τα μαρούλια είναι βρεγμένα: μεγάλος κίνδυνος μεταδόσεως βακτηριολογικών ασθενειών.
- Αερίζετε καλά τα θερμοκήπια.
- Αμέσως μετά την συλλογή, καταστρέφουμε τα υπολείμματα της καλλιέργειας.
- Καταστρέφετε τα ζιζάνια γύρω και μέσα στην καλλιέργεια.
- Εφαρμόζετε τουλάχιστον τριετή αμειψισπορά.