Σταυρανθή

Τα Σταυρανθή είναι μία πολύ μεγάλη οικογένεια φυτών που περιλαμβάνει οικονομικώς σημαντικά φυτά.

Σε αυτήν, περιλαμβάνονται τα λάχανα, τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα, που, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ανήκουν στο ίδιο είδος, το Brassica oleracea. Το ότι είναι το ίδιο είδος σημαίνει, πρακτικώς, ότι η καλλιέργειά τους είναι παρόμοια και ότι δεν μπορούν να εναλλαχθούν σε αμειψισπορά.

Άλλα σημαντικά είδη που περιλαμβάνονται σε αυτήν την οικογένεια είναι το γογγύλι, το Κινέζικο λάχανο, το ραπανάκι, η ελαιοκράμβη, το χρένο, το kale (λαχανίδα), οι βιολέτες.

Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζουμε μερικά από τα σταυρανθή, των οποίων σπορόφυτα παράγει η ProPlant. Παρ’ όλο που στην εποχή τους μπορείτε να βρείτε την τελευταία στιγμή μία επιλογή σποροφύτων, συνιστούμε να προγραμματίζετε και να παραγγέλνετε εγκαίρως μέσω των τοπικών γεωπονικών καταστημάτων.

Επιλέξατε το είδος:

Τα λάχανα διακρίνονται αναλόγως με την προορισμό τους: για την φρέσκια αγορά ή για επεξεργασία (βιομηχανία). Τα δεύτερα είναι πιο σκληρά και κρατούν πολύ στο χωράφι. Όμως, δεν ενδείκνυνται για φρέσκια σαλάτα ή λαχανοντολμάδες, που είναι οι κύριες χρήσεις του λάχανου στην Ελλάδα.

Στο εξωτερικό, το λάχανο χρησιμοποιείται κυρίως αφού υποστεί ζύμωση και γίνει ξινολάχανο (Sauerkraut). Τα μαλακά λάχανα χάνουν την υφή τους κατά την διάρκεια της ζυμώσεως. Γι αυτό έχουν αναπτυχθεί τα σκληρά βιομηχανικά υβρίδια.

Κατά την επιλογή υβριδίου ή ποικιλίας για φύτευση, πρέπει να παίρνουμε υπ’ όψιν μας την τελική χρήση του λάχανου. Αν απευθυνόμαστε στην Ελληνική αγορά, θα πρέπει να επιλέγουμε λάχανο κατάλληλο για την φρέσκια αγορά. Για τις εξαγωγές, θα προτιμήσουμε κυρίως βιομηχανικού τύπου λάχανο.

Η εποχή φυτεύσεως του λάχανου είναι μέσα Ιουλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου. Αν φυτευθούν αργά και τα πιάσει το κρύο πριν μεγαλώσουν, δεν θα αναπτυχθούν σωστά.

Πολλοί φυτεύουν νωρίς την άνοιξη για καλοκαιρινή παραγωγή με αρκετή επιτυχία, όχι χωρίς ρίσκα, όμως.


Παρουσιάζουμε εδώ μία επιλογή από τα λάχανά μας:

Λάχανα για την Φρέσκια Αγορά
Λάχανα για Επεξεργασία και Συντήρηση
Λάχανα Ειδικού Τύπου

Λάχανα για την Φρέσκια Αγορά:

Λάχανο Tropicana F1

Λάχανο ανθεκτικό στη θερμότητα με γρήγορο κύκλο ανάπτυξης. Ιδανικό για φρέσκια κατανάλωση λόγω της εξαιρετικής γεύσης και της γυαλιστερής του…
Περισσότερα…

Λάχανο Fresco F1

Παραγωγικό λάχανο με συνεκτική κεφαλή για φρέσκια αγορά και επεξεργασία με ανθεκτικότητα στο φουζάριο.
Περισσότερα…

Λάχανο Doranna F1

Λάχανο 85-90 ημερών, μαλακό, πολύ εύγευστο για την τοπική αγορά. Ενδείκνυται για φρέσκια σαλάτα. Μικρή έως μέτρια διατηρησιμότητα.
Περισσότερα…

Λάχανο Red Dynasty F1

Το καλύτερο κόκκινο λάχανο της αγοράς! 75-80 ημερών. Κεφαλές στρογγυλές εως οβαλ, 1,5 -2 kg. Ημίσκληρο. Για την φρέσκια αγορά.
Περισσότερα…
Λάχανα για Επεξεργασία και Συντήρηση:

Λάχανο Grandslam F1

Λάχανο 90-100 ημερών για επεξεργασία. Σκληρές γκριζοπράσινες κεφαλές. Αντέχει στο κρύο. Καλή διατηρησιμότητα στο χωράφι.
Περισσότερα…

Λάχανο Menzania F1

Λάχανο 110 ημερών για αποθήκευση, επεξεργασία και νωπή αγορά. Εύγευστο, γλυκό χωρίς πικράδες. Ομοιόμορφη ωρίμανση – μάζεμα με ένα χέρι.
Περισσότερα…
Λάχανα Ειδικού Τύπου:

Λάχανο Luzia F1

Ακέφαλο λάχανο με εντυπωσιακά σκούρα πράσινα φύλλα με παχιά άσπρα νεύρα. Για την φρέσκια αγορά και μοντέρνα μαγειρική. Παραγωγή φθινόπωρο…
Περισσότερα…

Τα κουνουπίδια κατηγοριοποιούνται αναλόγως με την πρωιμότητά τους. Η αναφερόμενη διάρκεια παραγωγής, σε μέρες από την φύτευση στον αγρό μέχρι την συλλογή είναι ενδεικτική. Παράγοντες, όπως εξάρσεις ζέστης ή κρύου, θα επηρεάσουν την ωρίμανση του κουνουπιδιού.

Συνήθως αυτό στο οποίο βασίζεται ο παραγωγός είναι η σειρά με την οποία θα έρθει η παραγωγή. Είναι λογικό να περιμένουμε ένα κουνουπίδι 90 ημερών να ωριμάσει πριν το κουνουπίδι των 120 ημερών. Πάλι, όμως, έχουν υπάρξει και ειδικές χρονιές που είδαμε να αλλάζει και αυτή η σειρά, αλλά σε κουνουπίδια με μικρή διαφορά, πχ 90 και 100 ημέρες. 

Η εποχή φύτευσης των κουνουπιδιών για την Ελλάδα είναι μέσα Ιουλίου έως τέλος Οκτωβρίου (νωρίτερα για τις κρύες περιοχές). Προσοχή στις φυτεύσεις εκτός εποχής: Δεν ταιριάζουν όλα τα κουνουπίδια σε ανοιξιάτικες φυτεύσεις! Να χρησιμοποιείτε την τοπική εμπειρία.


Παρουσιάζουμε εδώ μία επιλογή από τα κουνουπίδια μας:

Κουνουπίδια Μικρού Κύκλου (Πρώιμα)
Κουνουπίδια Μεσαίου Κύκλου (μεσοπρώιμα)
Κουνουπίδια Μεγάλου Κύκλου (Όψιμα)

Κουνουπίδια Μικρού Κύκλου (Πρώιμα):
Κουνουπίδια Μεσαίου Κύκλου (μεσοπρώιμα):

Κουνουπίδι Veronica F1

Κουνουπίδι ειδικού τύπου με πράσινη λάιμ πυραμιδοειδή κεφαλή με μπουκετάκια σε σπειροειδή διάταξη. Φύτευση καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου.
Περισσότερα…
Κουνουπίδια Μεγάλου Κύκλου (Όψιμα):

Μπρόκολα υπάρχουν πράσινα και κόκκινα. Τα τελευταία είναι μάλλον έγχρωμα κουνουπίδια. Βασικοί δείκτες ποιότητος στα μπρόκολα είναι η λεία και η συνεκτική κεφαλή.

Τα μπρόκολα διακρίνονται σε αυτά που δίνουν μία μόνο κεφαλή (μονοκέφαλα) και σε αυτά που δίνουν πολλά παραπούλια μετά την συγκομιδή της κύριας κεφαλής. Τα μονοκέφαλα προτιμώνται από όσους παράγουν για εξαγωγή, ενώ αυτά με τα παραπούλια προτιμώνται από παραγωγούς για την λαϊκή και την τοπική αγορά.


Παρουσιάζουμε εδώ επιλογή από τα μπρόκολά μας:

Μονοκέφαλα
Με Παραπούλια

Μονοκέφαλα:

Μπρόκολο Legacy F1

Μονοκέφαλο μπρόκολο για καλλιέργεια άνοιξη και φθινόπωρο και σε πιο ψυχρές περιοχές. Φυτεύσεις από τέλος Αυγούστου.
Περισσότερα…

Με Παραπούλια:

Μπρόκολο Greenbow F1

Πράσινο μπρόκολο 80-85 ημερών. Συλλογή από αρχές φθινοπώρoυ έως και χειμώνα. Έχει λίγα παραπούλια. Ανθεκτικό στην ζέστη.
Περισσότερα…

Μπρόκολο Naxos F1

Πολύ καλό μπρόκολο για ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή φύτευση. Να αποφεύγονται οι εποχές παγετού. Λίγα παραπούλια.
Περισσότερα…
Scroll to Top