Σταυρανθή

Τα Σταυρανθή (Brassicaceae) αποτελούν μια πολύ μεγάλη και οικονομικά σημαντική οικογένεια φυτών, που περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες καλλιέργειες στον κόσμο.

Στην οικογένεια αυτή ανήκουν τα λάχανα, τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα, τα οποία, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, προέρχονται από το ίδιο είδος φυτού, το Brassica oleracea. Αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται κοινές καλλιεργητικές απαιτήσεις και δεν μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ τους στην αμειψισπορά, καθώς ανήκουν στο ίδιο βιολογικό είδος.

Στα άλλα σημαντικά καλλιεργούμενα είδη που ανήκουν στα Σταυρανθή περιλαμβάνονται:

  • Γογγύλι (Brassica rapa)
  • Κινέζικο λάχανο (Brassica rapa subsp. pekinensis)
  • Ραπανάκι (Raphanus sativus)
  • Ελαιοκράμβη (Brassica napus) (καλλιεργείται κυρίως για παραγωγή ελαίου)
  • Χρένο (Armoracia rusticana)
  • Λαχανίδα (Kale) (Brassica oleracea var. acephala)
  • Μουστάρδα (Brassica spp.)

Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζουμε ορισμένα από τα σταυρανθή των οποίων σπορόφυτα παράγει η ProPlant.

Αν και κατά τη διάρκεια της εποχής τους μπορείτε να βρείτε ορισμένα σπορόφυτα διαθέσιμα την τελευταία στιγμή, συνιστούμε τον προγραμματισμό και την έγκαιρη παραγγελία μέσω των τοπικών γεωπονικών καταστημάτων, ώστε να διασφαλίσετε τη διαθεσιμότητα των ποικιλιών που επιθυμείτε.

Επιλέξατε το είδος:

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Τα λάχανα διακρίνονται ανάλογα με τον προορισμό τους σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Λάχανα για τη φρέσκια αγορά
  • Λάχανα για επεξεργασία (βιομηχανική χρήση)

Τα βιομηχανικά λάχανα έχουν πιο σκληρή υφή και παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο χωράφι, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για επεξεργασία. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλα για φρέσκια σαλάτα ή λαχανοντολμάδες, που είναι οι βασικές χρήσεις του λάχανου στην Ελλάδα.

Στο εξωτερικό, το λάχανο χρησιμοποιείται συχνά μετά από ζύμωση, για την παρασκευή του ξινολάχανου (sauerkraut). Τα μαλακά λάχανα δεν διατηρούν τη δομή τους κατά τη διαδικασία της ζύμωσης, γι’ αυτό και έχουν αναπτυχθεί ειδικά βιομηχανικά υβρίδια με πιο σκληρή υφή, ιδανικά για αυτήν τη χρήση.

Κατά την επιλογή ποικιλίας ή υβριδίου προς φύτευση, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη την τελική χρήση του λάχανου:

  • Για την ελληνική αγορά, επιλέγουμε λάχανο κατάλληλο για φρέσκια κατανάλωση.
  • Για εξαγωγές, προτιμάται κυρίως λάχανο βιομηχανικού τύπου, το οποίο αντέχει καλύτερα στη μεταφορά και είναι κατάλληλο για ζύμωση ή επεξεργασία.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Η κύρια περίοδος φύτευσης του λάχανου είναι από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αν η φύτευση γίνει πολύ αργά και τα φυτά εκτεθούν σε έντονες χαμηλές θερμοκρασίες πριν αναπτυχθούν πλήρως, η ανάπτυξή τους θα επηρεαστεί αρνητικά.

Πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να φυτεύουν και νωρίς την άνοιξη, για καλοκαιρινή παραγωγή, με αρκετή επιτυχία, αλλά αυτή η πρακτική ενέχει ορισμένους κινδύνους, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ανάπτυξη και στην ποιότητα των κεφαλιών.


Παρουσιάζουμε εδώ μία επιλογή από τα λάχανά μας:

Λάχανα για την Φρέσκια Αγορά
Λάχανα για Επεξεργασία και Συντήρηση
Λάχανα Ειδικού Τύπου

Λάχανα για την Φρέσκια Αγορά:

Λάχανο Doranna F1

Λάχανο 85-90 ημερών, μαλακό, πολύ εύγευστο για την τοπική αγορά. Ενδείκνυται για φρέσκια σαλάτα. Μικρή έως μέτρια διατηρησιμότητα.
Περισσότερα…

Λάχανο Tropicana F1

Λάχανο ανθεκτικό στη θερμότητα με γρήγορο κύκλο ανάπτυξης. Ιδανικό για φρέσκια κατανάλωση λόγω της εξαιρετικής γεύσης και της γυαλιστερής του…
Περισσότερα…

Λάχανο Red Dynasty F1

Το καλύτερο κόκκινο λάχανο της αγοράς! 75-80 ημερών. Κεφαλές στρογγυλές εως οβαλ, 1,5 -2 kg. Ημίσκληρο. Για την φρέσκια αγορά.
Περισσότερα…

Λάχανο Fresco F1

Παραγωγικό λάχανο με συνεκτική κεφαλή για φρέσκια αγορά και επεξεργασία με ανθεκτικότητα στο φουζάριο.
Περισσότερα…
Λάχανα για Επεξεργασία και Συντήρηση:

Λάχανο Menzania F1

Λάχανο 110 ημερών για αποθήκευση, επεξεργασία και νωπή αγορά. Εύγευστο, γλυκό χωρίς πικράδες. Ομοιόμορφη ωρίμανση – μάζεμα με ένα χέρι.
Περισσότερα…

Λάχανο Grandslam F1

Λάχανο 90-100 ημερών για επεξεργασία. Σκληρές γκριζοπράσινες κεφαλές. Αντέχει στο κρύο. Καλή διατηρησιμότητα στο χωράφι.
Περισσότερα…
Λάχανα Ειδικού Τύπου:

Λάχανο Luzia F1

Ακέφαλο λάχανο με εντυπωσιακά σκούρα πράσινα φύλλα με παχιά άσπρα νεύρα. Για την φρέσκια αγορά και μοντέρνα μαγειρική. Παραγωγή φθινόπωρο…
Περισσότερα…

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Τα κουνουπίδια κατηγοριοποιούνται με βάση την πρωιμότητά τους, δηλαδή τον χρόνο που απαιτείται από τη φύτευση στον αγρό μέχρι τη συγκομιδή. Η αναφερόμενη διάρκεια ανάπτυξης (σε ημέρες) είναι ενδεικτική, καθώς παράγοντες όπως οι έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις (υπερβολική ζέστη ή κρύο) μπορούν να επιταχύνουν ή να καθυστερήσουν την ωρίμανση.

Οι παραγωγοί συνήθως βασίζονται στη σειρά με την οποία τα κουνουπίδια ωριμάζουν, ώστε να προγραμματίσουν τη συγκομιδή. Για παράδειγμα, ένα κουνουπίδι 90 ημερών αναμένεται να ωριμάσει νωρίτερα από ένα κουνουπίδι 120 ημερών. Ωστόσο, σε ιδιαίτερες κλιματικές χρονιές, η σειρά ωρίμανσης μπορεί να διαφοροποιηθεί, κυρίως όταν η διαφορά μεταξύ ποικιλιών είναι μικρή (π.χ. μεταξύ 90 και 100 ημερών).


Παρουσιάζουμε εδώ μία επιλογή από τα κουνουπίδια μας:

Κουνουπίδια Μικρού Κύκλου (Πρώιμα)
Κουνουπίδια Μεσαίου Κύκλου (μεσοπρώιμα)
Κουνουπίδια Μεγάλου Κύκλου (Όψιμα)

Κουνουπίδια Μικρού Κύκλου (Πρώιμα):
Κουνουπίδια Μεσαίου Κύκλου (μεσοπρώιμα):

Κουνουπίδι Veronica F1

Κουνουπίδι ειδικού τύπου με πράσινη λάιμ πυραμιδοειδή κεφαλή με μπουκετάκια σε σπειροειδή διάταξη. Φύτευση καλοκαίρι ή αρχές φθινοπώρου.
Περισσότερα…
Κουνουπίδια Μεγάλου Κύκλου (Όψιμα):

Κλικ για να δείτε το κείμενο

Υπάρχουν πράσινα και μοβ μπρόκολα. Τα μοβ μπρόκολα είναι ουσιαστικά έγχρωμες ποικιλίες κουνουπιδιού, καθώς έχουν παρόμοια δομή με το κουνουπίδι αλλά διαφορετική χρωματική απόχρωση.

Βασικοί δείκτες ποιότητας στα μπρόκολα είναι:

Η λεία και συμπαγής κεφαλή
Η συνεκτική δομή, χωρίς κενά ανάμεσα στα μπουκετάκια

Διακρίσεις Μπρόκολου

Τα μπρόκολα διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

1️⃣ Μονοκέφαλα μπρόκολα: Παράγουν μία μεγάλη κεντρική κεφαλή και δεν αναπτύσσουν σημαντικά παραπούλια μετά τη συγκομιδή. Προτιμώνται από παραγωγούς που καλλιεργούν για εξαγωγή, καθώς έχουν ομοιομορφία και αντοχή στη μεταφορά.

2️⃣ Μπρόκολα με παραπούλια: Παράγουν μία κεντρική κεφαλή και μετά τη συγκομιδή συνεχίζουν να αναπτύσσουν πλευρικούς βλαστούς (παραπούλια), τα οποία μπορούν να συγκομιστούν αργότερα. Αυτές οι ποικιλίες προτιμώνται κυρίως για την τοπική αγορά και τις λαϊκές αγορές, καθώς δίνουν παρατεταμένη παραγωγή.


Παρουσιάζουμε εδώ επιλογή από τα μπρόκολά μας:

Μονοκέφαλα
Με Παραπούλια

Μονοκέφαλα:

Μπρόκολο Legacy F1

Μονοκέφαλο μπρόκολο για καλλιέργεια άνοιξη και φθινόπωρο και σε πιο ψυχρές περιοχές. Φυτεύσεις από τέλος Αυγούστου.
Περισσότερα…

Με Παραπούλια:

Μπρόκολο Naxos F1

Πολύ καλό μπρόκολο για ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή φύτευση. Να αποφεύγονται οι εποχές παγετού. Λίγα παραπούλια.
Περισσότερα…

Μπρόκολο Greenbow F1

Πράσινο μπρόκολο 80-85 ημερών. Συλλογή από αρχές φθινοπώρoυ έως και χειμώνα. Έχει λίγα παραπούλια. Ανθεκτικό στην ζέστη.
Περισσότερα…
Κύλιση στην κορυφή