Μελιτζάνες ψητές φούρνου

Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους στο τραπέζι μας. Το μαγείρεμά της μπορεί να είναι πολύ απλό ή πολύπλοκο. Μπορεί να δώσει εξαιρετικά πιάτα, συνοδευτικά ή κύρια.

H μελιτζάνα έχει ελάχιστες θερμίδες (25 kcal / 100 g) και πολύ λίγους υδατάνθρακες 5,9 g / 100 g) και έτσι ταιριάζει σε όλες τις δίαιτες. Είναι εξαιρετικό τρόφιμο για διαβητικούς. Μπορεί να υποκαταστήσει θαυμάσια τις πατάτες σαν συνοδευτικό κρέατος, ψητή, μαγειρεμένη ή πουρές.

Σας παρουσιάζουμε τώρα μία πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για να συνοδέψετε το κρέας ή το κοτόπουλό σας: Μελιτζάνες ψητές στον φούρνο:

Για την συνταγή αυτή, θα χρειασθείτε μία μελιτζάνα για κάθε άτομο. Θα προτιμήσετε μελιτζάνες “ενδιάμεσου” τύπου, ούτε πολύ στρογγυλές, ούτε πολύ μακριές, γλυκές, χωρίς σπόρια, όπως τα υβρίδια Mirval F1 και Vernal F1.

Να προτιμήσετε μετρίου μεγέθους μελιτζάνες, όχι πολύ μεγάλες. Αν έχετε μικρού μεγέθους, θα χρειασθείτε περισσότερες. Αν έχετε πολύ μεγάλες μπορεί να φθάνει μισή για κάθε άτομο, αλλά θα χρειασθούν και περισσότερη ώρα ψήσιμο.

ΥΛΙΚΑ:

  • 1 μελιτζάνα για κάθε άτομο, κατά προτίμηση Mirval F1 ή Vernal F1
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο σκόρδο σκόνη (αν σας αρέσει)
  • 1-2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο για κάθε μισή μελιτζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβετε τις μελιτζάνες στην μέση, στην μακριά διάσταση, αφήνοντας και το κοτσάνι για ομορφιά, αν θέλετε. Μετά, με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε την επιφάνεια σε ρόμβους διαστάσεων περίπου 2 εκ.  Προσέχετε να μη πειράξετε την φλούδα.

Τις βάζετε σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, με την φλούδα προς τα κάτω. Αλατίζετε και πιπερώνετε την χαραγμένη επιφάνεια και ρίχνετε και λίγο σκόρδο σκόνη, αν θέλετε (ταιριάζει πολύ).

Μετά λαδώνετε την πάνω επιφάνεια, που μόλις αλατίσατε, με 1-2 κουταλιές καλό ελαιόλαδο. Αν θέλετε να βάλετε λίγο ελαιόλαδο, θα κάνετε πιο εύκολα την δουλειά με ένα πινέλο. Βεβαίως, οι μελιτζάνες θα γίνουν πιο νόστιμες με περισσότερο λάδι, που μπορείτε απλώς να ρίξετε με ένα κουτάλι ώστε να μπει καλά στις χαραγματιές.

Τις βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 oC (ή στους 180 με αέρα) και τις ψήνετε μέχρι να πάρουν από πάνω ωραίο χρώμα, περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα (αν πρόκειται για μεγάλες μελιτζάνες)

Σερβίρετε 1-2 μισές μελιτζάνες, έτσι όπως βγαίνουν από τον φούρνο, στο κάθε πιάτο, δίπλα από το κρέας. Αν θέλετε λίγο άλλο χρώμα, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Scroll to Top