Λαχανίδα Kale
Kale: Τι είναι;
Το Kale είναι μια λαχανίδα που παλιά καλλιεργείτο και επανήλθε τα τελευταία χρόνια. Τώρα γίνεται όλο και πιο γνωστό, ειδικώς διότι έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται είτε φρέσκα σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένα.
Το Kale έρχεται σε πολλούς τύπους με πιο σγουρά ή πιο ίσα φύλλα και σε διάφορα χρώματα. Είναι όμορφο φυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διακοσμητικό.
Πλεονεκτήματα του Kale
Το Kale είναι ένας πρωταθλητής θρέψης χάρις στις ποσότητες βιταμινών Α, Κ, Β6, C και ασβεστίου, καλίου, χαλκού και μαγνησίου που περιέχει.
100 γραμμάρια Kale περιέχουν μόλις 35 θερμίδες και 0,3 γραμμάρια υδατανθράκων. Τέλειο φαγητό για δίαιτα και διαβητικούς.
Επαγγελματικώς, συντηρείται στο ψυγείο σε σακούλες. Στο σπίτι, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και το βάζουμε σε σακούλες τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας. Έτσι συντηρείται άνετα 6 μέρες.
Μπορεί να συντηρηθεί και κατεψυγμένο. Καθαρίζουμε τα φύλλα από τα κοτσάνια και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει δυνατά για 2-3 λεπτά. Μετά τα βουτάμε σε παγωμένο νερό με παγάκια και τα στραγγίζουμε. Μία φυγόκεντρος σαλάτας βοηθάει να στεγνώσουν. Μετά μπαίνουν στην κατάψυξη και διατηρούνται 6 έως 8 μήνες.
Καλλιέργεια
Χαρακτηριστικά
Το Kale είναι συγγενές με το λάχανο και έχει παρόμοιες απαιτήσεις. Όμως, δεν σχηματίζει κεφαλή. Είναι φυτό για την πιο δροσερή περίοδο τους έτους και αντέχει στο κρύο.
Είναι διετές φυτό. Τον δεύτερο χρόνο ξεβλαστώνει και σχηματίζει άνθη. Όταν οι σπόροι ωριμάσουν, το φυτό πεθαίνει. Γι αυτό το καλλιεργούμε ως ετήσιο, για συγκομιδή τον πρώτο χρόνο. Είναι έτοιμο για την πρώτη συλλογή σε περίπου 2 μήνες από την φύτευση.
Υπάρχουν πολλών ειδών kale με διάφορα χρώματα, υφή και γεύση φύλλων. Η γεύση μπορεί να είναι ήπια, σχεδόν σαν σαλάτα ή Κινέζικο λάχανο, γλυκιά όπως τα κόκκινα «ρωσικά» kale ή όπως τα Ιταλικά kale τύπου Τοσκάνης που είναι γνωστά για την ελαφρώς πιπερίζουσα γεύση τους που έχει κάτι από γεύση καρυδιού.
Έδαφος
Το kale προτιμά τα εύφορα, πηλώδη, δροσερά αλλά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη με άφθονη οργανική ουσία και pH 6,5 έως 6,8. Γενικώς, φυτεύεται σε μέρη που ταιριάζουν και τα λάχανα.
Φύτευση
Για φύτευση, διαλέξτε ένα φωτεινό μέρος, χωρίς άλλα φυτά που θα το σκιάζουν. Το kale χρειάζεται τουλάχιστον 6 ώρες ήλιο, αλλά σε ζεστά και ξηρά κλίματα, θέλει κάποια προστασία από τον καυτό απογευματινό ήλιο. Φυτεύστε το σε αποστάσεις 45 έως 60 εκ.
Θερμοκρασία
Θεωρείται φυτό των δροσερών κρύων εποχών. Ως ανεπτυγμένο φυτό, αντέχει μικρούς παγετούς, οι οποίοι μάλιστα το κάνουν πολύ πιο γλυκό. Όμως, το πολύ χιόνι και οι βαρείς παγετοί το καταστρέφουν.
Η άριστη θερμοκρασία εδάφους για την φύτευσή του είναι 15 έως 18 oC.
Γενικώς, δεν επιθυμεί τις μεγάλες ζέστες που μάλιστα το κάνουν να πικρίζει.
Στην Ελλάδα, καλύτερες εποχές για φύτευση προτείνονται τέλος χειμώνα – νωρίς την άνοιξη και τέλος καλοκαιριού και φθινόπωρο. Σε ζεστές παραθαλάσσιες περιοχές, μπορεί να φυτευθεί και τον χειμώνα.
Άρδευση
Το kale θέλει τακτική άρδευση ώστε το έδαφος να παραμένει δροσερό αλλά όχι λασπωμένο. Το δροσερό έδαφος και οι δροσερές θερμοκρασίες βοηθούν ώστε τα φύλλα του να παραμένουν τραγανά και γλυκά. Η έλλειψη νερού, μαζί με ψηλότερες θερμοκρασίες, υποβαθμίζουν την ποιότητά του και τα φύλλα μπορεί να γίνουν σκληρότερα και να πικρίζουν.
Λίπανση
Χρειάζεται αρκετή λίπανση και όπως τα φυλλώδη λαχανικά, αρκετό άζωτο. 40 kg από ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα, πχ 12-12-12, ενσωματωμένο πριν την φύτευση ή δίπλα και κατά μήκος της γραμμής φυτεύσεως είναι αρκετό μέχρι την πρώτη συλλογή, όταν θα χρειασθεί μία ενίσχυση για να δώσει τα επόμενα φύλλα.
Συλλογή
Αφαιρούμε τα παλαιότερα εξωτερικά φύλλα που μπορεί να είναι κατώτερης ποιότητας. Αν συλλέγουμε φύλλα για μαγείρεμα, μπορούμε να τα έχουμε αφήσει λίγο να μεγαλώσουν. Για φρέσκια σαλάτα μαζεύουμε νεότερα τρυφερά φύλλα.
Σε κάθε περίπτωση, αφήνουμε κάμποσα φύλλα γύρω στην κορυφή του φυτού για να συνεχίσει το φυτό να παράγει και να πάρουμε μερικά χέρια ακόμα.
Ασθένειες – Εχθροί
Το kale είναι αδέλφι με το λάχανο και προσελκύει πάνω κάτω του ίδιους εχθρούς και ασθένειες:
- καρκίνο σταυρανθών (Plasmodiophora brassicae),
- μαύρο λαιμό (Phoma lingam),
- περονόσπορο (Peronospοra brassicae),
- αδρομυκώσεις (Fusarium oxysporum)
- βακτηρίωση (Xanthomonas campestris) κλπ.
- Πιερίδα λάχανου (Pieris brassicae)
- Κάμπιες (Trichoplusia, Plutella, Spodoptera)
- Αφίδες
- Κοφτοσκούληκα (Agrotis spp) κλπ.
Σκευάσματα χρησιμοποιούμε γενικώς τα ίδια με το λάχανο (προσοχή: δεν έχουν όλα έγκριση για λαχανίδες)
Χρήση
Πάντα αφαιρούμε τα κοτσάνια των φύλλων καθώς είναι πιο σκληρά και δεν μαλακώνουν πολύ με το μαγείρεμα.
Γενικώς το kale μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως εξής:
- Μέσα σε φρέσκιες σαλάτες.
- Φτιάχνοντας τσιπς από φύλλα kale στον φούρνο.
- Αχνισμένο σε συνδυασμό με σοταρισμένη καρυδόψιχα.
- Σαν συστατικό σε σούπες.
- Με ρύζι, κάτι σαν σπανακόρυζο.
- Σε χάμπουργκερ.
- Σε smoothies (χυμούς).
- Σοταρισμένο σαν συμπλήρωμα του κυρίως πιάτου.
Οι συμβουλές ή υποδείξεις που παρέχονται σε αυτό το άρθρο είναι μόνο ενδεικτικές. Πρέπει να προσαρμόζονται στην εμπειρία και τις συνθήκες του κάθε αγρότη. Δεν αποτελούν συμβατικές ή άλλες δεσμεύσεις ή εγγύηση από πλευράς του φυτωρίου για την επιτυχία της καλλιέργειάς σας.