Κολοκυθάκια

Το κολοκυθάκι (Curcubita pepo) ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae) κατάγεται από την Αμερική, όπως όλες οι κολοκύθες. Όμως, η μορφή του Cucurbita pepo που γνωρίζουμε και καταναλώνουμε ως "κολοκυθάκι" αναπτύχθηκε στην Βόρειο Ιταλία στα τέλη του 19ου αιώνα.

Είναι φυτό μόνοικο και δίκλινο, δηλαδή στο ίδιο φυτό βρίσκονται αρσενικά και θηλυκά άνθη. Τα αρσενικά άνθη εμφανίζονται στην αρχή στην βάση των βλαστών και μετά σε διάφορες θέσεις. Ξεχωρίζουν από τον μακρύ ποδίσκο. Νέες ποικιλίες, κυρίως για θερμοκήπιο, είναι γυνόοικες έχοντας σχεδόν 100% θηλυκά άνθη.

Κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως χαμηλές θερμοκρασίες και συννεφιά ή, αντιθέτως, ψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, μπορεί να οδηγήσουν τα φυτά να παράγουν πολύ περισσότερα αρσενικά άνθη.

Τα αρσενικά άνθη είναι ιδανικά για μαγείρεμα, γέμισμα ή τηγανητά σε κουρκούτι. Στην αγορά έχουν αρκετά μεγάλη τιμή.

Παρ' ό,τι τυπικώς το 55% των θηλυκών ανθέων μπορούν να δώσουν κολοκυθάκι χωρίς επικονίαση, τα κολοκυθάκια ωφελούνται πολύ από την επικονίαση. Με επικονίαση, η παραγωγή αυξάνεται μέχρι και 39%.

Καθώς το κολοκυθάκι είναι φυτό θερμών περιοχών, απαιτεί ελάχιστη θερμοκρασία πάνω από 10 -12 oC για παραγωγή. Οι ιδανικές θερμοκρασίες είναι 16 – 18 oC την νύχτα και 24 – 29 oC την ημέρα.

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε περισσότερα.

Επιλογή από τα Κολοκυθάκια:

[be_published_modified_date]

Οι περιγραφές των ειδών, οι υποδείξεις, η διάρκεια και εποχή της καλλιέργειας αποτελούν την καλύτερη τεχνική γνώση της ProPlant και αναφέρονται εδώ μόνον ενδεικτικώς.

Τα φυτά, ως βιολογικά όντα, μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος ή σχήμα, αναλόγως με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, την σύσταση του εδάφους και την καλλιεργητική τεχνική (φαινότυπος).

Καθώς όλοι οι προαναφερθέντες ή μη παράγοντες είναι εκτός ελέγχου της ProPlant, δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη ή να εγγυηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο ότι οι προβαλλόμενες ποικιλίες ή υβρίδια θα εκφράσουν τα ίδια χαρακτηριστικά στον δικό σας αγρό ή θερμοκήπιο.

Η ProPlant προτείνει εμφατικώς στους πελάτες της να μη καλλιεργούν για πρώτη φορά μία νέα ποικιλία σε έκταση μεγαλύτερη του 10% της συνολικής και οπωσδήποτε σε έκταση μικρότερη από 500 m2, ώστε να διαπιστώνουν μόνοι τους την καταλληλότητα των υβριδίων ή ποικιλιών για τις δικές τους συνθήκες.

shadow