(Γ5) Μαρούλι: Υγρό σάπισμα της κεφαλής με άσχημη μυρουδιά.

Συμπτώματα:

  • Τα φυτά σαπίζουν γρήγορα.
  • Η σήψη είναι υγρή και έχει άσχημη μυρουδιά.
  • Οι μίσχοι των φύλλων δείχνουν ροζ μεταχρωματισμούς, που συντόμως γίνονται καφέ.
  • Μερικές φορές η σήψη ξεκινά στα φύλλα σαν κηλίδες σκούρες. Συντόμως, η υγρή, σκούρα σήψη καταλαμβάνει ολόκληρο το κεφάλι του μαρουλιού.
  • Δεν παρατηρούμε μυκήλιο.
  • Η σήψη παρατηρείται κυρίως κοντά στην συλλογή, μετά από περίοδο βροχών ή υπερβολική άρδευση.

Πιθανά αίτια:

  • Προσβολή από το βακτήριο Erwinia carotovora (συνώνυμο: Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum ) ή άλλα του ιδίου γένους όπως Erwinia chrysanthemi.

Μετάδοση:

  • Το βακτήριο επιβιώνει άνετα για πολλά χρόνια στο έδαφος, ειδικότερα σε φυτικά υπολείμματα και υγρά εδάφη.
  • Πρόκειται για πολυφάγο βακτήριο.
  • Η προσβολή γίνεται μόνον μέσω τραυμάτων. Είναι παράσιτο αδυναμίας και, γενικώς, δεν προσβάλλει υγιή και σε γρήγορη ανάπτυξη φυτά.
  • Ευνοείται από ζέστη και υγρασία. Αν και αναπτύσσεται μεταξύ 5 και 37 oC, η άριστη περιοχή θερμοκρασιών γι αυτό είναι 25 – 30 oC.
  • Σε ξηρά εδάφη, με υγρασία κάτω από 40%, σταματά η δράση του.

Αντιμετώπιση:

  • Αποφεύγετε την συλλογή όταν τα φυτά είναι υγρά.
  • Ελαχιστοποιήστε τους τραυματισμούς των φυτών, τόσο στον αγρό, όσο και μετασυλλεκτικώς.
  • Καθαρίζετε και απολυμάνετε τον εξοπλισμό σας.
  • Ψύξτε τα μαρούλια στους 0 oC όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την συλλογή και διατηρείστε αυτήν την θερμοκρασία.
  • Μη φυτεύετε μαρούλι αμέσως μετά από μαρούλι.
Scroll to Top