(Γ2) Μαρούλι: Σάπισμα της βάσης. Καφετί ζελέ στο εσωτερικό.

Συμπτώματα:

  • Οι ρίζες κοκκινίζουν απ’ έξω.
  • Τα φυτά σταματούν την ανάπτυξη.
  • Στα φύλλα εμφανίζονται κιτρινίλες.
  • Η βάση του φυτού μπορεί να σαπίσει.
  • Πολλές φορές μέσα στο στέλεχος σχηματίζεται ένα καφέ ζελέ.

Πιθανά αίτια:

  • Μεγάλες ποσότητες αμμωνιακών λιπασμάτων ή ουρίας, ειδικώς σε κρύα (<15 oC) και υγρά εδάφη.
  • Χρήση μεγάλων ποσοτήτων κουτσουλιάς κοντά στην φύτευση.
  • Η κατάσταση είναι χειρότερη όταν οι μέρες είναι θερμές και οι νύχτες κρύες.

Αντιμετώπιση:

  • Προσδιορίζετε τις ανάγκες σε Άζωτο με αναλύσεις εδάφους.
  • Αποφεύγετε την χρήση μεγάλων ποσοτήτων κουτσουλιάς (>250 kg το στρέμμα).
  • Προτιμάτε την χρήση νιτρικού καλίου και νιτρικού ασβεστίου για αζωτούχα λίπανση όσο το έδαφος είναι κρύο.
Scroll to Top