Οι οβάλ μελιτζάνες είναι οι μεγαλύτερες μελιτζάνες. Καθώς έχουν περισσότερη σάρκα σε σχέση με τους άλλους τύπους, ταιριάζουν εκεί που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την σάρκα και όχι την φλούδα, όπως στην μελιτζανοσαλάτα ή στον πουρέ μελιτζάνας.
Επίσης, είναι ιδανικές για την σχάρα, καθώς κόβονται σε ωραίες φέτες, όπου κυριαρχεί η γλυκιά σάρκα και όχι η φλούδα.
Άλλα φαγητά στα οποία ενδείκνυνται οι φλάσκες είναι ο μουσακάς ή το Γαλλικό Ratatouille, κάτι σαν μπριάμι, αλλά στην κατσαρόλα