Μελιτζάνες

Η μελιτζάνα ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών και είναι συγγενής τόσο με την τομάτα όσο και με την πατάτα. Γι' αυτό και δεν μπαίνει στην αμειψισπορά μετά από τομάτα, πατάτα ή πιπεριά. Συνιστάται η 4ετής αμειψισπορά.

Φαίνεται ότι εξημερώθηκε προϊστορικώς από τον στρύχνο, δύο φορές, στην Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία, από όπου οι Άραβες την έφεραν στην Ευρώπη.

Αν και στις τροπικές περιοχές καλλιεργείται σαν πολυετές φυτό, στην Ελλάδα το καλλιεργούμε σαν ετήσιο διότι δεν αντέχει τον χειμώνα στις περισσότερες περιοχές.

Πολλές φορές, ειδικώς στις παραδοσιακές ποικιλίες, η μελιτζάνα παρουσιάζει μία πικρίλα που οφείλεται σε νικοτινοειδή αλκαλοειδή. Τα σύγχρονα υβρίδια, όμως, δεν παρουσιάζουν πικρίλα και δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα.

Οι καρποί της μελιτζάνας έρχονται σε ποικιλία μεγεθών και σχημάτων, από μακριές έως ωοειδείς (φλάσκες) και με ποικιλία χρωμάτων από άσπρο σε κίτρινο, σε πράσινο, σε ανοιχτό μοβ και σε σκούρο μοβ-μαύρο.

Χρησιμοποιείστε τα βελάκια για να δείτε περισσότερα.

Επιλογή από τις μελιτζάνες μας:

Οι περιγραφές των ειδών, οι υποδείξεις, η διάρκεια και εποχή της καλλιέργειας αποτελούν την καλύτερη τεχνική γνώση της ProPlant και αναφέρονται εδώ μόνον ενδεικτικώς.

Τα φυτά, ως βιολογικά όντα, μπορεί να εκφράζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος ή σχήμα, αναλόγως με τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, την σύσταση του εδάφους και την καλλιεργητική τεχνική (φαινότυπος).

Καθώς όλοι οι προαναφερθέντες ή μη παράγοντες είναι εκτός ελέγχου της ProPlant, δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνη ή να εγγυηθούμε με οποιονδήποτε τρόπο ότι οι προβαλλόμενες ποικιλίες ή υβρίδια θα εκφράσουν τα ίδια χαρακτηριστικά στον δικό σας αγρό ή θερμοκήπιο.

Η ProPlant προτείνει εμφατικώς στους πελάτες της να μη καλλιεργούν για πρώτη φορά μία νέα ποικιλία σε έκταση μεγαλύτερη του 10% της συνολικής και οπωσδήποτε σε έκταση μικρότερη από 500 m2, ώστε να διαπιστώνουν μόνοι τους την καταλληλότητα των υβριδίων ή ποικιλιών για τις δικές τους συνθήκες.

shadow