Μαρούλια

Περισσότερες πληροφορίες

Το μαρούλι εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο. Από εκεί, διαδόθηκε στους Έλληνες και τους Ρωμαίους.

Αν και ήδη το 50 μ.Χ. περιγράφονται πολλά διαφορετικά είδη, μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα δημιουργήθηκαν πάρα πολλά είδη μαρουλιού.

Τα καλλιεργούμενα στην Ελλάδα μαρούλια χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Cos ή Ρωμάνες: είναι το κλασσικό Ελληνικό μαρούλι.
  • Butterhead ή απλή Σαλάτα ή ‘Γαλλικού’ τύπου μαρούλι.
  • Iceberg (παγόβουνο): μαρούλια που κάνουν κεφάλι σαν μικρό λάχανο.
  • Κατσαρά: Εδώ συμπεριλαμβάνονται διάφορα μαρούλια περισσότερο ή λιγότερο κατσαρά.

Τα μαρούλια φοβούνται την ζέστη, την ξηρή ατμόσφαιρα και την έλλειψη νερού, έστω για λίγο. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, είναι δύσκολη έως αδύνατη η καλλιέργειά τους από τα μέσα Μαΐου έως το Δεκαπενταύγουστο.

Οι ανθεκτικές στην ζέστη ποικιλίες μπορούν να βοηθήσουν. Ακόμα, όμως και αν ο παραγωγός πρέπει να βοηθά με τις σωστές τεχνικές, μπορεί να υπάρξουν αποτυχίες.

Αντιθέτως, τα μαρούλια αντέχουν τους ελαφρούς παγετούς μέχρι -2 oC. Είναι μία λύση για ψυχρά τούνελ τον χειμώνα, όταν λίγα άλλα λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν.

Επιλέξτε τον τύπο του μαρουλιού